Kas pärast alkoholi tarbimist trenni teha on ohtlik?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõutrenni harrastajatel enne seda alkoholi tarbida ei tasu.
Jõutrenni harrastajatel enne seda alkoholi tarbida ei tasu. Foto: Panther Media/Scanpix/Lev Dolgachov

Mõnikord juhtub, et plaanid pärast tööd trenni teha, kuid töökaaslased kutsuvad hoopis klaasikest õlut või veini jooma. Pärast seda jõuaks veel trenni ka, aga kas on mõtet minna?

See ei pruugi olla just parim mõte, kirjutab TIME. Vähemalt mitte siis, kui eesmärk on kasvatada lihaseid, sest alkohol ei ole sel juhul sobiv trennikaaslane, rääkis John Hawley, liikumise ja toitumise uurimisgrupi juht Austraalia katolikust ülikoolist. Tema juhitud teadustööst selgus, et sportlastel, kes jõid enne trenni paar klaasi alkoholi, oli madalamad valgusünteesi näitajad. Valgusüntees kasvatab muskleid ja aitab lihastel paraneda. Need on mõlemad olulised aspektid, kui treeningu eesmärk on saada tugevamaks ja suurendada vastupidavust.

Teine uuring tõi välja, et alkohol võib vähendada lihaste võimet glükoosi kasutada. Kuna lihased kasutavad energia saamiseks glükoosi, siis võib see vastupidavusega seotud tegevuste tulemusi kindlasti mõjutada. Tõenäoliselt kulutad nii ka trenni ajal ja trennide vahepeal vähem kaloreid.

Lisaks võib veidi vintis peaga trenni tehes kannatada treeningu kvaliteet ja väheneda selle intensiivsus. Ka võib alkoholi tarbimise järel trennitegemine olla ohtlik, suurendades treeningvigastuste ohtu. Samuti võib olla probleeme treeningu ajal motivatsiooni leidmisega. Näiteks Inglismaa teadlaste sõnul piisas juba alkoholi nuusutamisest, et inimese tahtejõud nõrgeneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles