Naha- ja suguhaiguste arstile saatekirja ei tule

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahahaigused paistavad nahal välja ning ei vaja sageli päeva pealt sekkumist, kuid mõnikord tuleb siiski kiiresti reageerida.
Nahahaigused paistavad nahal välja ning ei vaja sageli päeva pealt sekkumist, kuid mõnikord tuleb siiski kiiresti reageerida. Foto: PantherMedia / Scanpix / Adelheid Möller

Hiljutisel kohtumisel lepiti kokku, et hoolimata välja käidud ideest kehtestada naha- ja suguhaiguste arsti juurde pääsemiseks kohustuslik saatekiri, seda siiski ei tule.

«Eesti naha- ja suguhaiguste arstide selts (ENSAS) ei pea mõistlikuks kohustusliku saatekirja kehtestamist dermatoveneroloogile pöördumiseks, sest kunstlike barjääride seadmine arstiabi saamiseks ei ole patsientide huvides,» ütles ENSASi president Annika Volke. Ta lisas, et nii suureneks kohustusliku saatekirja puhul perearstide ja erakorralise meditsiini osakondade töömaht veelgi.

Volke nentis, et nahahaigused on silmaga nähtavalt naha haigused, mistõttu tuleb dermatoveneroloogidele üliharva ette valepöördumisi. Lisaks on euroopalik standard, et veneerilise haiguse kahtlusel saab pöörduda dermatoveneroloogile ilma perearsti vahendamiseta.

«Lihtsamate nahahaigustega saavad perearstid väga hästi hakkama ja pääs perearsti vastuvõtule on üldjuhul ka lühema ooteajaga,» rääkis Volke. Perearsti saatekirjaga peaks vajadusel olema tagatud võimalus pääseda dermatoveneroloogi konsultatsioonile kiiremini kui üldjärjekorras. Alustatud on selliste saatekirjade kriteeriumite välja töötamisega. 

Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna juhataja Agris Koppeli sõnul on saatekirjanõuete kehtestamine naha- ja suguhaiguste arsti juurde minekul üks teemasid, mida tervishoiukorralduse puhul on arutatud. See on otseselt seotud esmatasandi tervishoiu võimekuse tugevdamisega, nentis Koppel.

«On oluline, et perearsti pädevusesse kuuluvad tervisemured saaksid lahenduse perearsti tasemel ning nendega ei peaks tegelema eriarst,» ütles Koppel. Ta lisas, et haigekassa on erialaseltsidega küsimust arutanud ja töö sellega jätkub. Plaanitav muudatus vähendab tema hinnangul ka eriarsti teenuse kasutamist ehk lühendab eriarstide järjekordi.

Koppeli sõnul lepiti viimasel kohtumisel haigekassas naha- ja suguhaiguste arstidega kokku, et hakatakse liikuma e-konsultatsiooni suunas, et patsiendi andmed liiguksid ilma patsiendita. «Saatekirja kehtestamiseks ei ole perearstide väljaõpe ja ressurss piisav, kuid e-konsultatsioon aitaks kaasa perearstide lihtsamate juhtude lahendamisele,» ütles Koppel. Ta lisas, et naha- ja suguhaiguste arsti e-konsultatsioonini võiks jõuda umbes ühe aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles