Munad infarktiriski ei tõsta (1)

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmnveerand muna.
Kolmnveerand muna. Foto: Panther Media/Scanpix

Aastakümneid omistati munadele teenimatult deemonlikke omadusi. Väideti, et kuna need sisaldavad  kolesterooli, on järelikult ka südamele halvad. 

Paljud viimastel aastatel avaldatud teadustööd on uurinud seost muna tarbimise ja südamehaiguste riski vahel.

Ühes ülevaates, mis koondas endas 17 uuringut kokku 263.938 osalejaga, ei leitud seost muna tarbimise ja südamehaiguste või insuldi vahel. Paljud teised uuringud on viinud samale järeldusele. 

Kuid... mõned uuringud on leidnud, et diabeetikutel, kes söövad mune on suurenenud risk südamehaigustele. Kas munad  tegelikult põhjustavad suurenenud riski, ei ole teada, sest seda tüüpi uuringuid näitavad ainult statistilist seost. Nad ei saa tõestada, et munad midagi esile kutsuvad. On näiteks võimalik, et diabeetikud, kes söövad mune on keskmisest vähem terviseteadlikud.

Süües mune madala süsivesikusisaldusega dieedil olles, mis on diabeetikutele vaieldamatult parim, liiguvad südamehaiguste riskifaktorid paremuse poole.

Paljudes teaduslikes  töödes on uuritud muna tarbimise ja südamehaiguste riski ja mingit seost pole leitud. Kuid mõned uuringud on leidnud suurenenud riski nende  inimeste puhul, kellel 2. tüüpi diabeet.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles