Tallinna uute sünnitusmajade plaan tekitab arstides küsimusi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tallinna Lastehaigla tahavad avada naiste ja vastsündinute jaoks pädevuskeskuse, kuid need plaanid tulevad erialaseltsidele üllatusena.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tallinna Lastehaigla esitasid ühistaotluse Põhja-Eesti naiste ja vastsündinute kliiniku projekteerimise ja ehitamise finantseerimiseks, kirjutab Med24.

Mustamäe meditsiinilinnakusse loodavasse pädevuskeskusesse planeeritakse sünnitusabi- ja günekoloogia ning pediaatria teenused ja üksused: vastuvõtuosakond nii plaaniliste kui erakorraliste haigete vastuvõtuks, naistenõuandla ja günekoloogia osakond koos päevaravi- ja kirurgia plokiga, raseduskeskus koos sünnieelse ravi osakonnaga ja sünnitusosakond, operatsiooniplokk koos opearatsioonitubade ja jälgimisruumidega, vastsündinute keskus, reproduktiivmeditsiisini keskus ja simulatsioonikoolituse keskus.

Naistearstide selts ja perinatoloogide selts on plaanide osas kahtleval seisukohal.

«Perinataalabi on Eestis heal tasemel ja jääb ebaselgeks, miks on vaja luua uut keskust ning kust võetakse personal selle keskuse mehitamiseks?» küsis Eesti Perinatoloogia Seltsi president Pille Vaas. «Eriti kummaline on keskuse rajamine PERH-i baasil, kus siiani ei ole sünnitusabi üldse pakutud.»

Eesti Naistearstide Seltsi president Made Laanpere ütles, et naistearstide seltsi ei ole informeeritud kõnealuse keskuse loomise plaanidest. Laanpere sõnul on varem perinatoloogiakeskusest räägitud üldiselt, teema on tõstatunud mõne raviasutuse ja Eesti Perinatoloogia seltsi poolt.

«Meie eriala seisukohalt on see pehmelt öeldes kummaline, et midagi hakatakse üles ehitama lähtudes vastsündinust, veelgi enam ravi vajavast vastsündinust,»  lausus Laanpere. «Väga väikeseid enneaegseid vastsündinuid on üks protsent, kokku on enneaegseid viis protsenti sündidest ehk 95 protsenti sünnitustest pole enneaegsed. Kas siis viie protsendi ümber hakatakse ehitama kogu teenust ülejäänud 95 protsendile?»

Lisaks tõi ka Laanpere välja, et PERHis ei ole sünnitusabi ega ka tavapärast günekoloogilist teenust praegu olemas ning küsis, kust võetakse uue keskuse jaoks personal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles