Kas stress põhjustab halle juukseid?

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Michelle Obama
Barack Obama ja Michelle Obama Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Kindlasti oled kuulnud ahastushüüet «Ma saan sellest hallid juuksed!» Kas tõepoolest võib pinge juuksed hõbedaseks värvida?

Äkki võiks siin tõendiks olla Barack Obama? Õpingute ajal olid tal tumedad juuksed, aga Valges Majas töötatud aastad kudusid juustesse hõbehalli. Kas põhjuseks võib tuua stressi? Ei, tõenäoliselt mitte, ja tema muutus sündis ajapikku kaheksa aastat jooksul. Paljud uuringud näitavad, et stressil ja elustiilil on hallide juuste saamisega vähe pistmist. Määravaks on hoopis geenid.

Nina Goad Briti nahaarstide seltsist ütleb, et enamikul juhtudel pole hallidel juustel midagi pistmist sellega, mida teete. Põhjused on seotud geneetiliste teguritega, mis on väljaspool inimese enda kontrolli.

Kust see müüt siis tuli? Tõenäoliselt hiirkatsetelt. Uuring 2011. aastast ütleb, et näiteks pikaajaline stress võib hiirtel muuta DNAd, mis omakorda võib mõjutada karvade värvi. Õnneks ei leidu tõendeid, et sama asi juhtub inimestega, leiavad ka arstid Harvardi ülikoolist.

Uurige pigem oma vanemate ja vanavanemate halliksminemise kohta. See annab parema ülevaate, millal või kas saate hallid juuksed kui oma praeguse stressitaseme mõõtmine.

Allikas: Business Insider

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles