Värske uuring paljastab, mida teevad antibeebipillid naistega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillide võtmisel võivad olla kõrvalmõjud.
Pillide võtmisel võivad olla kõrvalmõjud. Foto: Panther Media / Scanpix / Anna Puhan

Antibeebipillid võivad vähendada tervete naiste üldist heaolu, selgus uuringust. 

Rootsi Karolinska instituudi ja Stockholmi majanduskooli teadlased uurisid 340 tervislikult elavat naist vanuses 18 kuni 35 eluaastat, kirjutab Independent. Osa neist võttis kombineeritud rasestumisvastaseid tablette, mis sisaldasid etünüülöstradiooli ja levonorgestreeli, ning teised platseebopille. 

Kummagi grupi osalejad ei teadnud, mis pille nad võtavad. Antibeebipille võtnud naised aga hindasid oma elukvaliteeti oluliselt madalamaks kui platseebopillide võtjad. Naised ütlesid, et rasestusmisvastased tabletid mõjutasid negatiivselt nende üldist heaolu, sh tujusid, enesekontrolli, elujõudu ja energiataset. 

Hoolimata neist kõrvalmõjudest selgus uuringust, et  depressiivsete sümptomite esinemises polnud märkimisväärset tõusu, kuigi mõlema grupi liikmetelt küsiti depressiooni ja depressiivsete tujude kohta. 

Teadlased rõhutasid, et kuigi muutused olid üsna väikesed, tuleks tulemusi tõlgendada ettevaatlikult. Ta lisas, et antibeebipillide negatiivne mõju üksikute naiste elukvaliteedile võib olla kliiniliselt oluline. 

Uuringu juhtivautor Angelica Hirschberg tõdes, et nad ei taha, et naised lõpetaksid antibeebipillide võtmise. Küll aga peaksid negatiivsete kõrvalmõjude pärast muretsevad naised rääkima neist oma arstile. Neile võib leiduda pillide asemel paremaid alternatiive.

Teadustöö kaasautor Niklas Zethraeus tõdes, et need kõrvaltoimed võivad mõnikord tulla ka sellest, kui võetakse antibeebipille ebaregulaarselt. Ta lisas, et kõigil hormonaalsetel rasestumisvastastel vahenditel on oma positiivsed ja negatiivsed küljed. 

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Journal of Fertility and Sterility.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles