Tervisenõu: kuidas verejooksu kiirelt peatada?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haav tuleb korralikult kinni siduda.
Haav tuleb korralikult kinni siduda. Foto: Marko Saarm / Sakala

Verejookse on kolme liiki ning sõltuvalt sellest, kas katkeb arter, veen või kapillaar, tuleb ka tegutseda. Kuidas saab verejooksu kõige kiiremini peatada?

Vastab Eesti Punase Risti koolitusjuht Ellen Sternhof:

Võimalusel kasuta kummikindaid! Tugeva verejooksu korral aseta haavale esmalt haavapadi või puhas riie ning suru käega haavale nii, et verejooks peatuks. Kui verejooks jätkub, aseta haavale täiendavad haavalapid, puhas materjal ja jätka surumist verejooksu peatumiseni. 

Juhul, kui käepärast ei ole haavalappe või puhast riiet, pane käsi rusikasse ja avalda haavale otsest survet nii tugevasti, et verejooks peatuks. Seejärel seo haav käepäraste vahenditega kinni. 

Nõrk verejooks

Nõrk ehk kapillaarne verejooks esineb väikeste haavade korral. Sel juhul tuleb uhtuda haava rohke veega mustuse või võõrkehade eemaldamiseks. Kui verejooks kestab, keera haavapadi kokku ja suru mõneks ajaks vastu haava. Verejooksu lakkamisel tee haavale side või aseta sellele haavalapiga kleepplaaster.

Kõiki haavu, mis peale verejooksu sulgemist näitavad põletiku tundemärke, tuleks näidata perearstile.

Millal pöörduda kiirabisse?

Tugeva verekaotuse tagajärjel võib tekkida šokk, mille puhul tuleb helistada numbril 112 ja kutsuda kiirabi. Šoki tunnused on tugev nõrkus, kiire ja nõrk pulss, kahvatus, tugev janutunne, rahutus ja vahel ka agressiivsus.


Loe ka:

Tervisenõu: mida pidada silmas perearsti vahetamisel?

Tervisenõu: miks tekib nõgestõbi?

Tervisenõu: kuidas ravida paljusid naisi kimbutavat põiepõletikku?

Tervisenõu: kas olen alkoholisõltlane?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles