Marjad, mis ei lase vähil levida

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjades leidub kasulikke vitamiine.
Marjades leidub kasulikke vitamiine. Foto: Panther Media / Scanpix / Jacques Jacobsz

Maasikad aitasid takistada rinnavähirakkude levimist nii katseklaasis kui ka hiirtel.

«Tõestasime esimest korda, et maasikaekstrakt, milles on palju fenooliühendeid, takistab rinnavähirakkude vohamist nii in vitro kui ka in vivo mudelitel,» rääkis uuringu autor, Itaalia uurija Maurizio Battino Marche polütehnikumist, kirjutab News Max.

In vitro mudelil, katseklaasis, kasutati väga agressiivset, invasiivset A17 kasvaja rakuliini. Neid rakke töödeldi erinevas kontsentraadis maasikaekstraktiga perioodidel, mis kestsid kas 24, 48 ja 72 tundi. Maasikaekstrakt vähendas rakkude võimalust jääda ellu, blokeeris nende paljunemise ja pärssis nende võime liikuda mööda keha.

Samuti vähendas maasikaekstrakt paljude metastaasis (vähisiire) geenide avaldumise. Samal ajal ergutas ekstrakt geeni Htatip2, mis arvatakse pärssivat rinnavähipatsientidel metastaase lümfisõlmedes. 

Maasikaekstrakt vähendas kasvajate suurust emastel hiirtel ja pidurdas vähirakkude levimist kõrvalasuvatesse kudedesse. Kasvajate suurust jälgiti kaks korda nädalas. Pärast viienädalast maasikate tarbimist selgus, et kasvaja ei olnud levinud ning paljud hiirte kasvajad olid kahanenud. «Me nägime olulist kasvaja suuruse ja kaalu vähenemist,» rääkis Battino.

Maasikatel on leitud palju tervisele kasulikke omadusi. Varasemad uuringud on näidanud, et süües päevas 500 grammi maasikaid (umbes 10 kuni 15 marja), langeb kolesteroolitase ning neist marjadest saab ka antioksüdante.

Maasikaid ostes tasub eelistada orgaanilisi, sest neis leidub väiksema tõenäosusega pestitsiidide jääke.

Uuring avaldati ajakirjas Scientific Reports.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles