Greip ei sobi südamerohtudega. Loe, mis ravimid on ohtliku koosmõjuga

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greipfruut ei sobi südamerohtudega.
Greipfruut ei sobi südamerohtudega. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Murettekitavalt paljud ravimid üksteisega ei sobi ning võivad koosmõjus olla potentsiaalselt surmavad. Ning see ei puuduta ainult retseptiravimeid, vaid ka käsimüügil olevaid ja toidulisandeid, kirjutab Newsmax.

Siin on mõned näited, kuidas tavalisemad retseptiravimid võivad koos teiste ravimite ja toidulisanditega negatiivselt mõjuda:

Antibiootikumid: Mõned toidulisandid nagu kaltsium ja magneesium võivad pidurdada antibiootikumide toimet. Antibiootikumid võivad vähendada beebipillide toimet, nii et tervened küll bakteriaalsest põletikust, kuid jääd rasedaks.

Antidepressandid: kui kasutad mingit tüüpi depressiooniravimeid ja sind tabab peavalu, ära võta mittesteroidseid põletikuvastaseid tablette (NSAID) nagu ibuprofeen, naprokseen ja aspiriin. Kombinatsioon võib põhjustada sisemisi verejookse, eriti seedekulglas. See pole veel kõik. Need koos mõjutavad ka tujusid stabiliseeriva hormooni serotoniini taset, põhjustades agiteeritust, südamepekslemist ja teisi rahutuse sümptomeid. Ameerika Terviseinstituut hoiatab ka, et mõnede antidepressantide kombineerimine  naistepunaga võib põhjustada «potentsiaalselt eluohtlikke» probleeme.

Verevedeldajad: Antikogulandid hoiavad vere piisavalt vedelana, et südameklapi probleemidega või südameveresoonkonna haigetel ei tekiks  veresoontes trombe. Aga vedeldajad ei sobi kokku NSAIDidega, mil on samuti tromboosivastane toime. Need kaks koos võivad põhjustada sisemisi verejookse. Mõned toidulisandid nagu ingver ja K vitamiin omavad samuti verdvedeldavat toimet ning neid ei peaks verevedeldajatega koos tarvitama.

Vererõhuravimid: mittesteroidsed põletikuvastased valuvaigistid, veresooni ahendavad dekongestandid, kaalualandavad tabletid võivad kõik ühel või teisel moel vererõhuravimite efekti mõjutada, ja seda mitte heal moel. Loodusravimitest on parem vältida greifruuti igal kujul ja naistepuna.

Opioidid: need sõltuvusttekitavad valuvaigistid on juba iseenesest eluohtlikud, USAs on rohkem inimesi surnud opioidide üledoosi kui heroiini. Opioidide kombineerimine antidepressantide, unerohtude, alkoholi või lihaslõõgastitega võib pidurdada hingamist või muid eluliselt olulisi funktsioone kuni surmani.

Statiinid: Mitmed ravimid, sealhulgas antibiootikumid, antidepressandid ja HIVi ravimid võivad kolesteroolivastaste statiinidega mitte sobida ja põhjustada lihasvalusid ja valulikkust. Statiinid võivad ka kolesterooli alandavate omadustega B-vitamiinile niatsiinile halvasti reageerida, samuti ei sobi statiinid greibimahlaga.

Kuna ravimite koosmõjusid esineb üsna palju, on parem rääkida enne uute manustamist arsti või apteekriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles