Kas toidulisandi võtmine võib olla ohtlik?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandeid ei tasu niisama võtta.
Toidulisandeid ei tasu niisama võtta. Foto: Panther Media / Scanpix / Z Jan

Inimesed võivad toidulisandeid tarbida kartuses, et nad ei saa toidust kõiki vajalikke toitaineid, kuid oluline on teadvustada, et toidulisandi tarbimisega võib kaasneda risk.

Esmalt tuleks veenduda selles, kas tegelikult üldse vajatakse toidulisandit, sest toitainete puuduse ja liigtarbimise sümptomid võivad olla väga sarnased ja ilma vastava väljaõppe saanud spetsialisti abita on raske otsustada, kummaga on tegu, kirjutab tervise arengu instituut lehel toitumine.ee. 

Toidulisandid ei asenda mitmekesist toitumist. Näiteks vitamiinikapsliga võrreldes saad värsketest puu- ja köögiviljadest mitmekülgsema valiku organismile vajalikke aineid, mis on organismis imendumiseks omavahel õiges vahekorras, lisaks ka täiskõhutunde. Üldjuhul saab inimene kõik vajalikud toitained organismi normaalseks toimimiseks tasakaalustatult ja mitmekesiselt toitudes. Toidulisandeid ei tohiks tarbida ilma põhjuseta, sest nende liigtarvitamine võib organismile kahjulik olla.

Oluline on seegi, et pikaajaline tasakaalustamatu toidu ja toidulisandite tarvitamine võib toitainete omastumist hoopis pärssida. Näiteks raud ja kaltsium on konkurendid omastumisel, seetõttu ei ole lihatoidu juurde mõtet süüa kaltsiumitablette ja vastupidi.

Ära lase end eksitada!

Märgistusel või reklaamis esitatud paljutõotavatesse väidetesse tuleb suhtuda kriitiliselt. Toidulisandid, mis lubavad korraga mitmeid erinevaid imetoimeid, ei avalda enamasti soovitud mõju. Toidulisandite müügiedu tagamisel kasutatakse tihti mõjusaid reklaamivõtteid, mistõttu tuleb välja reklaamitud lubaduste osas säilitada selge pea.

Kes vastutab toidulisandi nõuetekohasuse eest?

Toidulisandi ohutuse ja nõuetele vastavuse eest vastutab toidukäitleja või toidulisandi turustaja. Toidulisandi esmakordsel turuleviimisel peab turustaja sellest teavitama veterinaar- ja toiduametit. Teavitamine ei tähenda toidulisandi heakskiitmist. Toidulisanditele kehtivad Euroopa Liidus ühesugused nõuded, ükskõik kas toodet müüakse poes, apteegis, käest kätte, posti või interneti teel. Ostes aga toidulisandi näiteks interneti kaudu väljastpoolt Euroopa Liitu, ei pruugi see vastata siin kehtivatele nõuetele.

Loe pikemalt leheküljelt toitumine.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles