Haruldane seisund: naine võib peast ette lugeda kõik Harry Potteri raamatud

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine suudab peast ette lugeda raamatuid.
Naine suudab peast ette lugeda raamatuid. Foto: Panther Media / Scanpix / Z Jan

Austraalia naise Rebecca Sharrocki (27) varaseim mälestus pärineb vastsündinuajast, kui ta oli 12-päevane.

Seda seisundit kutsutakse inglise keeles highly superior autobiographical memory (HSAM), kirjutab Independent. See esineb üle maailma vaid 80 inimesel. Selle haruldase seisundi tõttu on naisel ülivõimekas mälu, mis suudab meenutada iga detaili oma elust, nende seas näiteks esimeseks sünnipäevaks saadud kingitused. HSAM annab naisele ka erakordse võime asju meelde jätta, näiteks võib ta peast ette lugeda kõik Harry Potteri raamatud.

Selline mälu võib tunduda õnnistus, kuid HSAMiga inimesed mäletavad ülitäpselt ka raskeid olukordi, näiteks lahkuminekuid või surmi.

Sharrocki esimene mälestus pärineb ajast, kui ta oli 12-päevane. Ta mäletab, kuidas vanemad tõstsid ta auto juhiistmele, et teha pilti. «Äsja sündinud lapsena olin ma uudishimulik ja tahtsin teada saada, mis on istmekate ja rool, kuid selles vanuses ei olnud mul veel arenenud võimet tõusta püsti ja uurida neid huvitavaid asju,» rääkis ta.

Saamaks paremat arusaama inimese mälust, osaleb naine kahes mälu-uuringus, mida korraldavad Ameerika ja Austraalia teadlased. Uurijad loodavad, et saavad nii aidata inimesi, kel on mäluprobleeme, näiteks dementsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles