Maris Jesse: laste kohustuslikku vaktsineerimist ei ole praegu alust kaaluda

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Jesse
Maris Jesse Foto: Peeter Langovits

Kuigi kümne aasta jooksul on laste vaktsineerimisega kaetus langenud, pole sotsiaalministeeriumil kohustuslikku vaktsineerimist praegu alust kaaluda.

«Meil on täna juba liiga palju vaktsineerimata ja seetõttu nakkusele vastuvõtlikke lapsi,» hindab sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris Jesse, et need lapsed võivad haigestuda ise ja ka haigust edasi anda.

Maris Jesse sõnul on suundumus väga murettekitav, kuid sundi kasutada pole ministeeriumil plaanis. «Meil on vaid üksikud terviseseisundid, mille puhul rakendatakse ravi patsiendi tahtest olenemata ning seda kohtu loal. Meil ei ole Eestis ühtegi ennetusprogrammi, millest keeldumine tooks patsiendile kaasa nt rahalise karistuse või muu sanktsiooni. Vaktsineerituse taseme tõstmiseks on olulisemad teadlikkus ja tervishoiusüsteemi hea korraldus,» leiab Jesse.

Vaktsineerimine on Eestis vabatahtlik, laste puhul otsustab selle üle lapse seaduslik esindaja ehk reeglina lapsevanem. «Samas, nii nagu iga tervishoiuteenuse puhul, ei ole see õigus absoluutne ning õigus otsustada lapse vaktsineerimise üle kuulub lapsevanemale niivõrd, kuivõrd laps ei ole ise võimeline poolt- ja vastuväiteid teadlikult kaaluma,» lisab Jesse.

Vabatahtlikkuse printsiip kehtib Jesse sõnul ka enamikus maailma riikides ning seda ka riikides, kus vaktsineerimisega kaetus on kõrgeim. Asekantsler leiab, et seda on seega võimalik saavutada ka vabatahtlikult sanktsioone või sundi kasutamata. Viimane eeldab tema sõnul, et inimesed saavad tervikuna aru, et vaktsineerimine on meie kõigi ühine huvi ja vastutus ning oskavad väärtustada säästetud tervist ja elusid. Samuti on Jesse hinnangul eelduseks hästi korraldatud vaktsineerimise süsteem ning tervishoiutöötajate hea teadlikkus vaktsineerimisest.

«Hetkel ei esine meil küll veel vaktsineerimisega välditavate nakkushaiguste puhanguid ja epideemiaid, kuid laste vaktsineerimistega kaetuse edasisel langemisel see risk järjest suureneb,» hoiatab Jesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles