Värske uuring paljastab, miks energiajoogid on teistest kofeiinijookidest ohtlikumad

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogile oleks mõttekam eelistada kohvi.
Energiajoogile oleks mõttekam eelistada kohvi. Foto: Panther Media / Scanpix / Punsayaporn Thaveekul

Hiljuti avaldatud uuringus tuuakse välja, et energiajoogid mõjutavad teistest kofeiini sisaldavatest jookidest erinevalt inimeste südant ja vererõhku.

Uuringus jagasid teadlased 18 osalejat, kelle seas oli nii mehi kui ka naisi, kahte gruppi, kirjutab Telegraph. Ühele grupile anti energiajooki, mis sisaldas 320 mg kofeiini ning lisaks ka tauriini ja ingverit. Teine grupp tarbis sama koguse kontrolljooki, milles oli ka sama palju kofeiini, kuid see oli koos laimimahla, kirsisiirupi ja karboniseeritud veega. Pärast kuut päeva tehti vahetus - grupp, kes enne tarbis energiajooki, jõi nüüd karastusjooki ning vastupidi. 

Uuringu käigus mõõdeti osalejate vererõhku. Seda tehti uuringu alguses ja seejärel tund, kaks tundi, neli tundi, kuus tundi ja 24 tundi pärast joogi tarbimist. Samuti jälgisid uurijad inimeste südametööd, kasutades selleks elektrokardiogrammi.

Teadustöös toodi välja, et inimestel, kes jõid päevas neli purki (kaubanduslikult kättesaadavat) energiajooki, toimusid ebaharilikud muutused südame elektrilise aktiivsuse ja vererõhu osas. Sama koguse kofeiini tarbinud kontrollgrupi liikmetel neid muutuseid ei esinenud.

«Otsustasime uurida energiajookide potentsiaalset mõju südametervisele, sest varasem uuring on näidanud, et 75 protsenti sõjaväelastest on tarbinud energiajooke,» ütles uuringu autor Emily Fletcher David Grant USAF meditsiinikeskusest.

Ta selgitas, et mõlemas uurimisgrupis esines pärast energiajoogi tarbimist ülemise vererõhu tõusu. Kontrollgrupi ülemine vererõhk oli aga kuus tundi pärast energiajoogi tarbimist jõudnud tagasi peaaegu normaalsele tasemele. «Samas neil, kes jõid energiajooki, oli ka pärast kuut tundi veel kõrgelt kõrgenenud vererõhk,» lausus Fletcher. Ta selgitas, et see näitab, et ka teised energiajoogi koostisosad võivad mõjutada vererõhku, kuid see vajab edasist uurimist.

Esialgsetele tulemustele tuginedes ütles Fletcher, et inimesed, kel on kõrge vererõhk või südameprobleemid, peaksid olema energiajookide tarbimisel ettevaatlikud. Tegemist on aga üsna väiksemahulise uuringuga ning teemat tuleb põhjalikumalt edasi uurida, lisas ta.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of the American Heart Association.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles