Rasvumine neljakordistab laste riski jääda suhkruhaigeks

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste kaalulangetuslaager USAs.
Laste kaalulangetuslaager USAs. Foto: Matt Slocum/AP

Ülekaaluliste laste diabeedirisk on normaalse kaaluga lastest neli korda kõrgem. 

Nii rasvumine kui ka diabeet on epideemilised terviseprobleemid. Rasvumine mõjutab umbes 12,7 miljonit Ühendriikide last ja teismelist, kirjutab Medical News Today.

USA endokrinoloogiaühingu raportist selgub, et aastail 2002–-2005 diagnoositi 3600 teise tüübi diabeedijuhtu. Teadlased leidsid, et ka briti lastel esineb sama suundumus. Ühe uuringu autori, Ali Abbasi sõnul on  alates 1990ndatest ülekaalu ja rasvumisega kaasnenud ka diabeedidiagnooside arv. «Rasvunud laps seisab riskiga haigestuda enne 25. eluaastat diabeeti silmitsi neli korda tõenäolisemalt kui normaalkaalus laps,» kinnitas ta.

Kohortses uuringus kasutati ühe maailma suurima esmatasandi tervishoiu andmebaasi U.K. Clinical Practice Research Datalink andmeid, mis koondab infot 375 perearstikeskusest. Teadlased võrdlesid kehamassiindekseid, diabeedidiagnooside ja muid andmeid 369 362 lapsel vanuses 2–15 eluaastat.

Uurides 1994.–2013. aastal salvestatud infot, leidsid nad, et 654 lapsel ja teismelisel diagnoositi II tüübi diabeet ja 1318 lapsel I tüübi diabeet. Rasvunud lapsed ja teismelised moodustasid II tüübi diabeedi juhtumitest peaaegu poole – 308 juhtu.

Uuring ei leidnud seost rasvumise ja I tüübi diabeedi, mis on immuunsüsteemi haigus, esinemissageduse vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles