Teadlased selgitasid välja, kuidas mõjutab rasedus naise aju

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Rasedus ei muuda naist ainult väliselt – tuleb välja, et see muudab ka tulevase ema aju. 

Teadusuuring, mis ilmus ajakirjas Nature Neuroscience, võttis lähema vaatluse rasedate aju, vahendab Healthline. Selgus, et last oodates väheneb naise ajus hallolluse kogus, kuid aju muutub jällegi tunduvalt efektiivsemaks. Ajuga toimuvad muutused valmistavad naist nimelt emaks olemiseks ette.

Teadlased tegid 25 naisele aju MRI-skanneeringu raseduse ajal ning pärast lapse sündi. Tulemused näitasid, et rasedatel väheneb ajus hallolluse kogus ja seda enim just oimu- ja otsmikusagaras. Need ajuosad aitavad mõista teiste tundeid ja uskumusi.

Hallolluse vähenemine neis ajuosades võib tunduda murettekitavana, kuid tegelikult see nii ei ole. Tuli välja, et tänu sellele tunnevad värsked emad oma laste osas vähem negatiivseid emotsioone ning suudavad suhestuda paremini vastsündinu kehakeele ja märguannetega. Lisaks suudavad nad näha ette ka last ohustavaid olukordi.

Uuringus võeti vaatluse alla ka 19 värsket isa. Teadlased samasuguseid muudatusi isade puhul ei märganud. Ka seda, et rasedad või värsked emad oleksid olnud tavapärasest hajameelsemad, uuringu käigus ei leitud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles