Seletamatu haigus nõudis Libeerias 12 inimelu

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajad pesevad peale testide võtmist käsi Monrovias, Libeeria pealinnas, 2015. aastal.
Tervishoiutöötajad pesevad peale testide võtmist käsi Monrovias, Libeeria pealinnas, 2015. aastal. Foto: Abbas Dulleh/AP

Libeerias on seletamatu haigus nõudnud juba 12 inimelu ning 21 inimest vaaguvad hinge.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) raporteeris esmaspäeval, et 23. aprillist saadik on surnud tosin inimest. WHO kõneisiku Fadela Chaibi sõnul väljenduvad haiguse sümptomid peavalus, kõhulahtisuses, oksendamises ja segasuses. Otsekohe testiti haigeid Ebola viiruse, kollapalaviku ja Lassa palaviku suhtes, kuid neid testid ei kinnitanud, kirjutas CNN.

Haigestumise ja surma vahele jäi lühike aeg

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse tähelepanu pälvis juhtum, kuna haigestumisele järgnes surm väga lühiajaliselt ja laste hukkumise arvul oli suur osakaal – see viitab millegi allaneelamisele või kokkupuutele saasteainega. Viiruslike palavike, bakterite ning mürkainete jälgi selgitavate testide tulemused võtavad aega nädala või paar. Seniks ei taha Chaib spekuleerida, et neid surmi põhjustas just koosviibimine matustel, kus usukommete järgi surnuid pestakse ja hüvasti jätmisel musitatakse ja katsutakse. 

21 inimest haigestusid matustel

Nimelt osales enamik haigestunuid 22. aprillil toimunud kristliku vaimuliku matustel Greeville’s, olles maakonnakeskusesse kokku tulnud kuuest eri regioonist. Hukkunute vanuste kohta täpne info puudub. Mõned ohvritest surid Sinoe haiglas, üks pealinna Monrovia haiglas. Need, kes on siiani hospitaliseeritud, näitavad paranemismärke. 

Vastumeetmetena käitutakse nagu Ebola puhangu ajal: haiglapersonal kasutab kaitsevarustust ja haiged on isoleeritud. Libeeria, nagu Guinea ja Sierra Leonegi kaotas 2013. aasta alguses Ebola viiruse epitsentris olles 11 300 inimelu, haigestus laias laastus 28 000. Nakkuse epideemilise leviku luges WHO lõppenuks 2016. aastal.

Epidemioloogilise uurimise käigus otsivad tervishoiuametnikud käimasolevaid haigusjuhte ja jälgivad haigetega kontaktis olnud isikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles