Tsingi imemistabletid võivad grippi kolmandiku võrra lühendada

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsink.
Tsink. Foto: Boris Zerwann

Tsinki sisaldavad imemistabletid võivad gripi kestvust kolmandiku võrra lühendada, kirjutas dotsent Harri Hemilä oma uurimuses, vahendab Helsingin Sanomat.

Imemistablettid on kõige kasulikumad

Losengide kasu peitub selles, et nad vallandavad tsinki otse kurku. Hemilä sõnul on sel suur tähtsus – kui tsink on sellisel kujul, et ta kurku ei vallandu, pole tabletid kasulikud.

«Tsinki on Eestis müügil glükonaadina, kelaatidena, tsitraadina. Nahale, küüntele ja juustele mõeldud komplekspreparaatides on see tsinkoksiidina,» kinnitas Põltsamaa Uue Apteegi juhataja Ülle Rebane.

Kõige nõrgema efektiivsusega neist on tsinktsitraat: «Tsitraat seob tsinki kõvasti ning seetõttu pole need imemistabletid gripi raviks kasulikud,» rääkis Hemilä.

Gripi kestvus võib 40 protsenti lüheneda

Eelnevatele uuringutele põhinedes vallandub tsink paremini tsink atsetaadist kui tsink glükonaadist: «Kuigi need kaks soola oma keemia poolest erinevad, pole teada, kas erinevusel ka praktilist tähtsust on. Selletõttu võrdlesingi nende efektiivsust gripi ravimisel. Pole tõestust, et see erineks,» ütles Hemilä.

Hemilä teadustöö annab ülevaate seitsmest Ühendriikide uurimusest, mille sihtrühmas oli 575 Ameerika täiskasvanut. Kolmes uurimuses kasutasid uurimisalused gripi ajal tsinkatsetaati. Neil juhtudel langes gripi kestvuse aeg keskmiselt 40 protsenti. Neljas uurimuses kasutati tsink glükonaati, gripp lühenes keskmiselt 28 protsenti.

«Keskmiste erinevust selgitab juhuslik kõikumine,» selgitas Hemilä ning tõi välja, et grppi põhjustavad erinevad viirused, «me ei tea, kas tsink toimib eri viiruste korral erinevalt».

100 mg päevas piisab

Samuti uuris Hemilä, kas kogus muudab imemistablettide toimet. Tema läbivaadatud uuringutes annustati tsink päevas 80-207 milligrammi vahel. Ta ei leidnud, et toime paraneks, kui annused kasvasid üle 100 milligrammi päevas.

Hemilä annab tsingi manustamiseks kolm soovitust:

  1. Uuri tsingitablette ostes, et nende toimeaine on midagi muud kui tsinktsitraat.
  2. Alusta imemistablettide kasutamist kohe gripinähtude ilmnedes. Parimad tulemused said need uuritavad, kes alustasin tablettide imemist 24 tunni jooksul sümptomite ilmnemisest. Tsingitablettidel pole grippi ennetavat mõju, nii, et niisama nende lutsutamisest kasu pole.
  3. Kasuta losenge edasi, kuni haigus kestab. «Kui need pole nädala jooksul aidanud, võid kasutamise lõpetada,» ütles ta.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles