Ülekoormus ja traumad ohustavad käsi

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHis ja Põhja-Eesti Taastusravikeskuses kätele spetsialiseerunud füsioterapeut Liis Lamson.
PERHis ja Põhja-Eesti Taastusravikeskuses kätele spetsialiseerunud füsioterapeut Liis Lamson. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Valud ja pinged käsivarres või randmes piinavad paljusid, põhjuseks sundasendid või põletikud.

Füsioterapeut Liis Lamson selgitab, et käevalu võib põhjuste järgi üldistavalt jagada kiirguvaks, pitsumisest tingitud ja haigusest või traumast põhjustatud valuks. «Valu on inimese sõber, kes tuleb teatega, et midagi ei ole nii, nagu peaks,» ütleb ta.

Tema sõnul loodavad inimesed, et valu lihtsalt kaob. Alguses ongi valu väiksem ja mööduv ja kinnistab meie inimlikku usku, et küll saame ise terveks. Kuid mida hilisemaks jääb abi otsimine, seda rohkem kulub taastumiseks aega ning isiklikke ja riiklikke ressursse. Kui valu ja raskused käe liigutamisel on juba igapäevased, tuleb otseses mõttes küsida «Kuidas käsi käib?» ehk kui palju ja millist koormust või tegevust käsi üldse talub. Teraapia ja korralik kodune harjutamine aga ei aita, kui ülekoormust tekitav töö on endine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles