Tervisenõu: kui palju peaks päevas silmi puhkama?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmi tasub hoida ja mitte liialt üle koormata.
Silmi tasub hoida ja mitte liialt üle koormata. Foto: PantherMedia / Scanpix / Dmitriy Shironosov

Mõned inimesed unustavad end sageli tundideks ekraane vaatama. Kui tihti oleks aga mõistlik silmi puhata ja kuidas seda teha?

Vastab Kreutzwaldi Silmakeskuse silmaarst Merike Meren:

Silmade puhkamisega on nii, et aega, kui palju päevas peab puhkama, ei ole võimalik öelda. Kõik sõltub sellest, millega inimene päeva jooksul tegeleb.

Mina olen soovitanud eelkooliealistele lastele mitte üle poole tunni korraga istuda raamatu, arvuti või teleri taga, joosta siis natuke ringi ja hiljem võib veel poole tunni kaupa selliseid tegevusi harrastada.

Liigutamine teeb head, teler ei aita

Koolilaste puhul tuleks teha nagu koolitunnis - 45 minutit tööd ja siis puhkus. Lugemise või arvutitöö järgse pausi ajal teleri vaatamine ei ole puhkus! Füüsiline koormus tuleks väga kasuks ja siis võib jälle 45 minutit tööd teha.

Täiskasvanute puhul oleks hea teha iga tunni tagant kerge silmalihaste lõõgastus - vaadake aeg-ajalt kaugusesse! Kahe tunni tagant võiks laua tagant tõusta ja ennast pisut liigutada. Pärast seda kulgeb töö ka efektiivsemalt.

                                                                                                               

Loe ka:

Tervisenõu: kuidas eemaldada puuki?

Tervisenõu: kuidas verejooksu kiirelt peatada?

Tervisenõu: kas vitamiine tasub võtta?

Tervisenõu: kuidas teha vahet toidumürgitusel ja kõhugripil?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles