Iga trenniliigutuse postitamine võib viidata psühholoogilisele probleemile

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor naine pildistab end trennis.
Noor naine pildistab end trennis. Foto: Leung Cho Pan/Panthermedia

Kas mõni su tuttav teeb Facebooki postituse iga kord, kui ta tossud jalga paneb? Äkki sa ise?

«Jooksin tööle 5,5 kilomeetrit. Jess!!» või «Vabaduse väljakul rattaga ummikus». Sellised postitused võivad inspireerivalt mõjuda või vastupidi, tekitada viha. Olenevalt sellest, kui palju sa neid ülekasutatud väikse biitsepsi emotikone vihkad. Kõige taga võivad olla isiksusehäired, kirjutas Independent.

Londoni Bruneli ülikooli teadlased uuringu, miks nii paljud inimesed oma trenniharjumusi sotsiaalmeedias jagavad. Tulemused ei ole just meeliülendavad.

Tähelepanust sõltuvuses

Inimesed, kes postitavad innukalt iga tegevust jooksurajal või  jõusaalis, kalduvad nartsissismile ehk ebatervele eneseimetlusele. Teadlaste sõnul on nende esmane eesmärk mitte tervis, vaid  hoopis kiidelda, kui palju aega nad oma väljanägemisele kulutavad.

«Nartsissistid andsid pidevalt teada oma saavutustest ning seda motiveeris tähelepanuvajadus ja enesekehtestamine oma  Facebooki sõprade hulgas,» järeldas uuring. Suur laikide arv aga ei tähenda, et igaüks neid kiitlevaid postitusi vaadata armastaks.

Uuringu tegija Tara Marshal jätkas: «Kuigi uuringu tulemused andsid mõista, et nartsissistlik hooplemine tasub ära. Nad said rohkesti laike ja kommentaare, kuid võimalik, et vaid viisakusest, samas kui nende sõpradele salaja sellised egoistlikud enesenäitamised ei meeldi.»

Nii et kui sind just trennifotograafia loomepuhang ei taba, hoia end Facebookis ja Instagrammis veidi tagasi. Su sõbrad võivad tänulikud olla, kui su seinalt iga päev uusi musklipilte ei leia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles