Ravimid, mis võivad seksuaalelu pärssida

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Seks ja küla seriaalist.
Pilt Seks ja küla seriaalist. Foto: TV3

Madal sugutung on üks tavalisim naiste seksuaalprobleem. Mõnikord põhjustavad madalat libiidot ravimid.

Kiretuld võivad pärssida psühholoogilised faktorid. Menopaus või kroonilise haigused võivad põhjustada füüsilisi muutusi, mis mõjutavad seksiisu, põhjustavad ebamugavusi või vähendavad naudingut. Samuti ka ravimid, kirjutas Everyday Health.

Ravimid ja ravimtaim, mis mõjutavad libiidot:

Antidepressandid. Ravimid, mida kasutatakse depressiooni ja ärevuse raviks, on kõige tavalisem madala sugutungi põhjus. Enamik neist toimivad nii, et parandavad tuju, tehes ajule rohkem kättesaadavaks heaolutunnet mõjutava serotoniini. «Probleem seisneb selles, et serotoniinil on positiivne mõju tujule, kuid negatiivne libiidole ja orgasmile,» selgitas uroloog Jennifer Berman, kes on spetsialiseerunud naiste seksuaalmeditsiinile Bermani naiste heaolukeskuses Los Angeleses.

Rasestumisvastased pillid. Doktor Bermani sõnul võivad seksuaaliha vähenemist kogeda isegi 30-40 protsenti  naistest, kes tarvitavad rasestumisvastaseid tablette.  «need madaldavad testosterooni taset, mis võib vähendada libiidot,» rääkis Berman.

Vererõhuravimid. Mõned ravimid, mida kirjutatakse välja kõrge vererõhu korral, nagu diureetikumid ja beeta blokaatorid, võivad frigiidsust tekitada. Need ravimid võivad pidurdada iha ja teha orgasmi saamise raskemaks.

Kemoteraapia, vähivastased ravimid. Vähiravimeid seostatakse samuti  seksuaalhuvi allakäimisega. Näiteks mõni  rinnavähi raviks kasutav ravim võib östrogeeni taset ja libiidot madaldada.  Mõned vähiravimid võivad põhjustada limaskestade kuivust,  vähendada sugutungi ja raskendada orgasde saamist.

Akneravimid. Spironolaktoon on ravim, mida kirjutatakse tavaliselt välja akne puhul, kuid see toimib ka diureetikumina ning võib libiidot negatiivselt mõjutada.

Serenoapalm. See ravimtaim, mida kasutatakse põieprobleemide või meeste eesnäärme suurenemise ja korral, võib alandada testosterooni taset ja mängida rolli seksuaaliha vähenemisel.

Sageli leidub alternatiive

Tihtipeale võib doktor Bermani sõnul leiduda seksuaalelu pärssivatele ravimitele alternatiive. Näiteks kui probleemi tekitavad suukaudsed kontratseptiivid, võib proovida emakasiseseid.

Kui põhjuseks on antidepressandid, võiksid pidada oma arstiga nõu annuse vähendamises või otsida muu toimeainega ravim.  Alternatiivina kõrgvererõhu ravimitele, mis frigiidsust põhjustavad, võiks näiteks mõelda kaltsiumikanali blokaatoritele.

Kui ravimid häirivad, tasub rääkida arstiga, et leida alternatiivseid võimalusi rahuldavaks seksuaaleluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles