Suur hulk lapsi satub iga päev vatitikkude pärast haiglasse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Vatitikuga kõrva puhastamine ei ole kohe kindlasti hea idee – halvimal juhul võib see viia lausa trummikile purunemiseni. 

Hiljutine uuring, mis ilmus ajakirjas Journal of Pediatrics, on selge sõnumiga. Vanemad peaksid hoolega jälgima, et lapsed oma kõrvu vatitikuga ei puhastaks. Tulemused nimelt näitasid, et iga päev satub sellest tingitud traumade tõttu haiglasse suur hulk lapsi.

Uuring põhines erakorralise meditsiini osakonna külastustel. Perioodil 1990–2010 sattus kõrvatraumade tõttu USA haiglatesse kokku 263 338 kuni 18-aastast last. Selgus, et pea 75 protsenti laste vigastustest tulid, kas kõrvade puhastamisest, vatitikkudega mängimisest või kukkumisest vatitikud kõrvas.

Suurel hulgal juhtudel kasutasid lapsed vatitikke kõrvade puhastamiseks ise. Mida nooremate lastega tegu oli, seda rohkem kõrvavigastusi ka esines.

Uuringu ühe autori doktor Kris Jatana sõnul on paljud arvamusel, et kõrvu tuleb vatitikuga regulaarselt puhastada. Tegelikult on vaigu ülesandeks aga kõrvu hoopis kaitsta ja sellepärast ei tohiks neid üldse puhastada. Vaik kaitseb kõrvu näiteks tolmu ja mustuse eest.

Kõrvu vatitikuga puhastdes on oht vaik liiga sügavale kõrva lükata. See võib põhjustada aga erinevaid haigus. Lisaks sellele võib vaigu liiga kaugele lükkamine blokeerida kuulmekäigu või põhjustada trummikile purunemise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles