Täna on rahvusvaheline õdede päev

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna on rahvusvaheline õdede päev.
Täna on rahvusvaheline õdede päev. Foto: Caro / Scanpix

Täna tähistatakse rahvusvahelist õdede päeva – Eestis toimub sel puhul Eesti Õdede Liidu konverents «Õdede hääl kõlavakas!». Konverentsil arutletakse õdede rolli üle nii Euroopas kui ka Eestis ja kuulutatakse välja aasta õde 2017.

Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannuse sõnul on õde kutseala esindaja, kes aitab patsiendil mõista diagnoosi mõju tema igapäevasele elule, saada aru ravist ja selle jälgimise vajalikkusest. «Patsiendikeskse tervishoiusüsteemi saavutamiseks võiks õde olla ka muutuste algataja ja eestvedaja, kes seisab patsiendi eest nii meditsiinilist probleemi lahendades kui seadusandlikul tasandil,» selgitas Kannus.

2017. a maikuu seisuga töötab õena 9175 inimest. Nõudlus õendustöötajate järele suureneb, sest elanikkond vananeb ja aasta-aastalt on abivajajaid rohkem.

Kannuse sõnul on tervishoiumeeskonnas üks olulisemaid asju koostöö ja omavaheline usaldussuhe: «Õdede ambulatoorsete vastuvõttude arv suureneb aasta-aastalt ning õdesid usaldatakse üha rohkem. See aga loob tungiva vajaduse leppida erinevate erialade vahel kokku, kus lõpeb hooldustöötaja pädevus ja algab õe oma, kus lõpeb õe pädevus ja algab arsti oma.» 

Eesti Õdede Liit on arvukaim õendustöötajate kutseorganisatsioon Eestis, kuhu kuulub üle 4000 õe, ämmaemanda ja õendustöötaja. Liit on seadnud oma eesmärgiks elanikkonna tervise, õendustöötajate kutse arengu ning inimeste terviseteadlikkuse edendamise. Eesti Õdede Liit kuulub Rahvusvahelisse Õdede Nõukogusse ja Euroopa Õdede Nõukogusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles