Aasta õde 2017: me oleme oma eriala spetsialistid, mitte suvalised abilised (2)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta õde 2017 - Annely Grossthal.
Aasta õde 2017 - Annely Grossthal. Foto: Eesti Õdede Liit

Tänavuse aasta õe tiitli pälvis 29-aastase staažiga SA Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna õde Annely Grossthal.

Tiitli pälvinud õe sõnul tuli tunnustus talle suure üllatusena. «Ma ei arva, et ma oleksin midagi erilist teinud või saavutanud. Ma olen püüdnud teha oma tööd lihtsalt terve elu võimalikult hästi,» kommenteeris ta.

Grossthal on töötanud tervishoiusektoris juba 29 aastat. Ta on 2006. aastast Eesti Punase Risti lektor ning erakorralise meditsiini õdede seltsingu juhatuse esinaine. Ta esindab erakorralise meditsiini õdede seltsingu liikmeid Eesti Õdede Liidus ja teeb koostööd teiste organisatsioonidega.

Meditsiinivaldkonnaga on naine seotud juba lapsest saati: «Minu üks vanematest oli arst ja sellepärast möödus minu lapsepõlv kiirabiautoga sõites ja operatsioonilaudade vahel joostes. Enda sidumine meditsiiniga oli asjade loomulik jätk,» meenutas ta.

Grossthali sõnul ei tee õe amet küll rikkaks, kuid selles võib kindel olla, et see töö ei lõppe kunagi maailmast otsa. Eriti hetkel, kus elanikkond järjest vananeb.

«Mulle meeldib see tunne, kui ma näen, et minu tööst on reaalselt kasu ja inimestele abi. Loomulikult ei ole õe võimuses lahendada üksi kõiki inimeste terviseprobleeme, aga õde on see, kes jagab kasulikke soovitusi ja lahendab kiireloomulised probleemid. Meie ülesandeks on jagada inimestele selgitusi ja soovitusi arusaadavas keeles,» tõi tänavune aasta õde välja.

Grossthal toonitas seda, et õdesid tasub rohkem usaldada: «Õde ei ole kohe kindlasti enam see, kes ta oli Nõukogude ajal ehk lihtsalt arsti abiline. Me oleme väljaõppinud spetsialistid, kes teavad, mida nad teevad.»

Eesti Õdede Liidu presidendi Anneli Kannuse sõnul  on Annely Grossthal lisaks oma igapäevatööle panustanud ka erakorralise meditsiini valdkonna arendamisse.  «Kolleegide sõnul on ta suure vastutustundega ja kohusetundlik õde, kes arvestab töökaaslastega, oskab hinnata enda ja teiste jõuvarusid, on kiire reageerimisega ning tegutseb kiiresti ka ootamatutes situatsioonides,» rääkis Kannus.

Õdede Liidu president lisas, et õendustöötajad on arvukaim tervishoiusüsteemis töötav jõud, kellega patsiendid kõige enam vahetult kokku puutuvad ning kellel on kandev roll patsiendi tervenemisprotsessis. Sellepärast on väga oluline õdede tööd ka tunnustada ja nähtavamaks teha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles