Haigekassa lõpetas lepingud kahe suurema meditsiinitarvikute firmaga (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa logo.
Haigekassa logo. Foto: Liis Treimann / Postimees

Haigekassa on praeguseks lõpetanud lepingud kriminaaluurimise all olevate suurte meditsiinitarvikute firmadega Gadox ja Tervise Abi, kinnitades, et ükski patsient sel põhjusel hätta ei jää – toodete kättesaadavus haigekassa soodustusega on kõikjal tagatud.

«Pealtnägija» paljastas märtsis järjestikuste lugudega petuskeemi, kus heausklikud inimesed soetasid digiretseptide alusel abivahendeid, aga suured müügifirmad, AS Gadox ja Tervise Abi OÜ, lasid väidetavalt haigekassal maksta kinni kallima toote hinna, mitte tegelikult müüdud toote oma. Mõlemad ettevõtted on saanud kuriteokahtlustuse ning nende suhtes on kelmuse paragrahvi alusel alustatud kriminaalmenetlust.

Praeguseks on haigekassa mõlema ettevõttega koostöö lõpetanud. «Lõpetasime (mai alguses - toim) mõlema kuriteokahtluse saanud ettevõttega lepingud,» kinnitas haigekassa tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse juht Liis Hinsberg Postimehele.

Vaatamata sellele, et Gadox ja Tervise Abi võtsid kahepeale poole turust, kinnitas ta, et kõigile patsientidele on toodete kättesaadavus tagatud. «Tõepoolest, nende kahe firma käes oli väga suur osa turust, kuid kuna me lõpetasime lepingud ühekuulise etteteatamisega, siis oli meil aega teha põhjalik turuanalüüs, et oleks kindel, et igas piirkonnas on tagatud toodete müük haigekassa soodustusega,» rääkis ta.

Enamikes piirkondades oli tema kinnitusel lisaks Gadoxile ja Tervise Abile veel mõni teenusepakkuja, mis tegi lepingute lõpetamise lihtsamaks. «Hetkel on veel paar piirkonda, kus peame läbirääkimisi alalise teenusepakkuja leidmiseks, ent neiski piirkondades saab tooteid apteekide ja e-poodide kaudu,» lisas ta.

Uurimisandmeid veel avaldada ei saa

Lisaks kriminaaluurimisele vältab veel ka haigekassa enda uurimine. Küsimusele, kas mitu kuud kestnud uurimise järel on haigekassa juba mõningasi rikkumisi tuvastanud, kostis Hinsberg, et midagi konkreetset ta hetkel öelda ei saa. «Selliseid vahekokkuvõtteid me ei tee, kuid kohe kui menetluse tulemused selguvad, anname neist teada,» lubas ta.

«Teeme jätkuvalt täiendavaid kontrolle tagasivaatavalt ehk teisisõnu vaatame tagasiulatuvalt andmeid nii kaugele tagasi kui võimalik,» täpsustas Hinsberg, et see on paraku väga mahukas töö, mis võtab veel aega. 

«Kui politsei ja haigekassa on uurimise lõpetanud, siis fakt on see, et nad (Gadox ja Tervise Abi - toim) peavad kogu enammakstud summa täies mahus hüvitama. Ja sõltuvalt sellest, mida politsei uurimine tuvastab, vaatame, kas peame veel mingeid meetmeid rakendama,» lisas ta.

Ajaleht Meditsiiniuudised on kirjutanud, et ühe hüpoteesi kohaselt võib nn ortoosipettuse taga olla hoopis digiretseptikeskuse ülesehituse viga, kuid Hinsberg lükkas selle hüpoteesi ümber, selgitades, et haigekassa hüvitab ainult selliseid seadmeid, mis on kantud haigekassa meditsiiniseadmete loetellu, vahendas Äripäev 19. aprillil.

Haigekassa pöördus märtsis kõikide meditsiiniseadmeid müüvate lepingupartnerite poole, nõudega kontrollida üle müügitehingute dokumentatsioon. Alates maist sõlmis haigekassa meditsiiniseadmete müüjatega ka uued lepingud, milles sätestatakse senisest oluliselt ulatuslikumalt haigekassa lepingulise järelevalve õigused. Uute lepingute eesmärk on võimaldada haigekassale suurem ligipääs toodete müügiga seotud dokumentidele, kontrollimaks nende vastavust õigusaktidele ja lepingule, sh kindlustatutele esitatud arvetele.

Täielik nimekiri haigekassaga lepingu sõlminud meditsiiniseadmete müügipunktidest on leitav siit. Ortooside müügiga tegelavate asutuste kontaktid leiab siit.

Loe lisaksHaigekassa juht petuskandaalist: meedia täitis oma ülesande

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles