5 nippi, mis aitavad uinuda

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segamini püherdatud voodi.
Segamini püherdatud voodi. Foto: panthermedia.net / Martin Kosa

Pole olemas ühte lahendust, mis uinumisraskuste korral kindlalt toimiks. Nii et siin on viis varianti, mida teha.

Kui mõtled voodis oma päeva üle järele, võib olla raske uinuda. Peas ringi kihutavad mõtted võivad tähendada vaimse tervise probleemi – ärevust. Aeg-ajalt võib seda ikka ette tulla, kirjutab CNN.

Juhi oma tähelepanu kõrvale mõttetute nimekirjadega

Une eelduseks on rahulik meelolu. Mõtle millelegi muule, kui sellele, mis sind muretsema paneb. Mingile loole või juhtumusele, millele iganes, mis liialt põnev pole.

Püüa hoopis ärkvel olla

Kindel viis und mitte saada, on püüda iga hinna eest uinuda. Paradoks seisneb siin selles, et kui suunad oma mõtted sellele, et ärkvel olla, jääd tõenäoliselt uniseks. Ärritus sellest, et ikka veel magama pole jäänud, kaob, kui sa ei tunne enam, et pead seda sooritama.

Roni voodist välja

Kui sa 20 minuti möödudes ikka veel voodis rähkled, peas muremõtted tormlemas, on parem üldse voodist välja ronida. Ära vaata telefoni või ava arvutit, vaid mine teise, hämaralt valgustatud tuppa ja pane märkmikusse kirja mõtted, mis sind ärkvel hoiavad. Lõpeta sõnadega: «See võib homseni oodata». Siis mine voodisse tagasi, keskendu hingamisele ja oma äsjakirjutatud sõnadele ning anna endale voli uinuda.

Kirjuta üles, mis sind leili ajab

Proovi igal päeval veeta 20 minutit, et kirjutada paberile kõik, mis sul peas ringleb. Sellisel teraapilisel viisil näed, mis mured on tõelised, mis ainult oletused. Tõeliste probleemide lahendamiseks saab hiljem teha tegevusplaani ja väljamõeldutel lihtsalt minna lasta.

Püüa ennelõunaseid päiksekiiri

Jalutuskäik hilishommikuse päikese käes aitab su sisemist kella käigus hoida ja nii saabub uni samal päeval ka kergemini. Paljud profisportlased kasutavad ajavööndite vahel reisides seda nippi, et ajavahe vaevusi leevendada. Igaüks, kes ei saa öösiti und, peaks proovima päeval päikese käes viibida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles