Aiandushooaeg algas Lätis verise rekordiga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtrad traumad sunnivad kliinikut valves olevate kirurgide arvu tõstma.
Ohtrad traumad sunnivad kliinikut valves olevate kirurgide arvu tõstma. Foto: SCANPIX

Tänavu algas aiandushooaeg Lätis omapärase rekordiga – ühe ööpäeva jooksul tuli Riia haigla kirurgidel teha 11 operatsiooni seoses äralõigatud sõrmede ja jäsemetega.

Nagu selgub, ei soovi mitte kõik kannatanud lasta sõrme tagasi õmmelda, mõnele piisab ka neljast sõrmest, vahendab mixnews Läti telekanali LTV7 uudiseid.

Maist augustini on Riia mikrokirurgiakeskuses valves mitte üks, vaid kaks kirurgi, sest hooletus aiatööriistadega viib sageli raskete traumade või isegi amputeerimiseni. Äralõigatud sõrme või jäseme operatsioon võib võtta aega kuni kümme tundi ja pärast seda ollakse alles paranemise poolel teel.

«Jäseme tagasi õmblemine ei tähenda, et järgmisel päeval lähed tööle,» rääkis kirurg Janis Krusinš. Ta lisas, et viis nädalat tuleb olla kipsis, seejärel treenida koos füsioterapeudiga, et tundlikkus taastuks, kui see taastub, ning see võib võtta aega pool aastat. Nii pikk taastusaeg mõjub patsientidele teine kord ehmatavalt, sest nad ei saa töötada. On juhuseid, kus inimesed keelduvad sõrme tagasiõmblemise operatsioonist. «Kui juttu on ühest sõrmest, siis mõnikord ütlevad inimesed, et ma tahan saada järgmisel päeval koju. Kahe nädala pärast võtame niidid välja ja ta saab tööle tagasi minna,» rääkis kirurg.

Arst rõhutab, et aiatöödesse tuleb suhtuda täie vastusega ning mitte lubada lapsi muruniidukite juurde. Eriti paneb ta vanematele südamele, et muruniidukit ei tohiks kasutada koos lapsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles