Niine nahakliinik: me ei ole esitanud topeltarveid (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Niine nahakliiniku tegevjuht Raul Niin teatas pärast «Pealtnägijat» Postimehele, et tema hinnangul kajastati saates nahakliiniku tegevust vääralt, tuginemata faktidele ja kliiniku poolt «Pealtnägija» ajakirjanikule kolme tunni vältel jagatud selgitustele.

«Niine nahakliinik on olnud Eesti Haigekassa poolt regulaarselt auditeeritud ja oleme ka edaspidi avatud igakülgseks läbipaistvaks koostööks ja uurimisteks,» kirjutas Niin. Ta jätkas, et Niine nahakliiniku tegevus vastab haigekassaga sõlmitud lepingule ja kuigi aeg-ajalt on haigekassa poolt küsimusi laekunud, on neile vastatud ja üksikjuhtumid lahendatud. 

«Niine nahakliinik vabandab kõigi patsientide ja koostööpartnerite ees, kui «Pealtnägijas» esitatud versioon riivab õigustunnet.»

Kuidas toimub raviteenuste rahastamine Niine nahakliinikus, selgitab nahakliiniku tegevjuht Raul Niin:

  • Tasuta vastuvõttu pakume ravikindlustatutele (st vastuvõtu eest tasub haigekassa). Sellisel juhul on ka muud teenused nagu analüüside ja proovide võtmine haigekassa tervishoiuteenuste loetelus tasuta. Niine nahakliinikus teostab haigekassa poolt hüvitatud vastuvõtte vastavalt lepingule 12st arstist 3 nahaarsti, mistõttu on ka haigekassa hüvitatavatele vastuvõttudele ravijärjekord pikem. 
  • Haigekassa hüvitatud vastuvõtt hüvitab arstipoolse tegevuse, mille alla spetsiaalsed diagnostilised uuringud tüüpiliselt ei kuulu. Nii nagu analüüside võtmine, röntgenuuringu või elektrokardiogrammi tegemine ei kuulu arsti vastuvõtu hinna sisse, nii ei kuulu sinna ka kogu keha nahauuring digidermatoskoobiga. N-ö palja silmaga ei ole aga võimalik tuvastada pahaloomulisi nahamuutusi võimalikult varajases staadiumis, mistõttu on meie kliiniku patsientidel võimalik lisaks ravijärjekorrajärgsele eriarsti visiidi teenusele samal külastuskorral tellida ka digidermatoskoopilist uuringut. 
  • Digidermatoskoopia ehk kogu keha nahauuring ei ole haigekassa tervishoiuteenuste loetellu kantud teenus ning seetõttu tuleb selle eest patsiendil ise tasuda. See on Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetellu mitte kantud ja seega mitte ühelegi raviasutusele mitterahastatav uuring, mida täna teostavad lisaks Niine Nahakliinikule  ka mitmed riiklikud raviasutused patsiendi kulul. 
  • Sama kliinikukülastuse ajal arsti vastuvõtu ja digidermatoskoopilise uuringu teostamine hoiab kokku patsiendi aega, aitab kaasa lühematele ravijärjekordadele ja aitab avastada pahaloomulisi nahakasvajaid võimalikult varajases staadiumis. 
  • Kui patsiendile teostatakse ühe kliinikukülastuse käigus nii arsti konsultatsioon kui ka digidermatoskoopiline uuring, patsient on ravikindlustatu ja oodanud vastuvõtujärjekorras, siis läbivaatuse eest tasub Eesti Haigekassa, kuid dermatoskoopilise uuringu eest tuleb tasuda patsiendil. 
  • Kui patsiendile on lisaks digidermatoskoopilisele uuringule tehtud teisi näidustatud uuringuid, mis on Haigekassa tervishoiuteenuste loetellu kantud ja haigekassa poolt hüvitatavad, või on vajalikuks osutunud korduv arsti vastuvõtt, siis tasub nende eest haigekassa.
  • Niine nahakliinik on haigekassa lepingu alusel haigekassa hüvitatud teenuseid osutanud juba 2014. aastast. Kuni viimase poolaastani on teenust osutatud kogu lepingusumma ulatuses. Viimasel poolaastal on osa haigekassa võimaldatud mahust tegemata jäänud ja järjekorrad ka sellevõrra veninud – esmalt seetõttu, et kliinik vahetas aasta alguses tegevuskohta, aga ka seetõttu, et alates ajakirjaniku pöördumisest peatasime haigekassa hüvitatavate teenuste osutamise, kuni asjaolud saavad haigekassaga üle arutatud ja mõlemal poolel veendutud, kuidas tuleb jätkata.
  • Kõik haigekassa tasutud teenused on patsientidele reaalselt ka osutatud. Niisamuti teenused, mille eest on patsiendid tasunud ise. 
  • Mööname, et juhul kui patsient ise ei ole küsinud, ei ole teda rutiinselt informeeritud, milliste teenuste puhul tasus tema eest haigekassa. Parandame sellist teavitamist edaspidi kindlasti.
  • Niine nahakliiniku töö tulemuslikkus on tulnud tänu kaasaegsete tehnoloogiate kasutamisele ja meil töötavate arstide ja õdede intensiivsele tööle.

Raul Niin lisas, et Niine nahakliinik on erakapitalil mitte riigi raha eest loodud tervishoiuasutus, kellel on haigekassaga leping umbes kümne protsendi tegevuse ulatuses. «See tähendab, et haigekassa hüvitab nahahaiguse või selle kahtlusel pöördunud patsientidele osutatud teenuste eest niivõrd, kuivõrd kliinikuga sõlmitud leping ja haigekassa poolt hüvitatavate tervishoiuteenuste loetelu seda ette näevad.»

Haigekassa poolt rahastatud ja rahastamata raviteenuste osutamine ühel päeval ei ole Niine sõnul seadusega keelatud.

«Meie suur soov on alates esimesest tegutsemisaastast olnud võimaldada mõistlike järjekordadega põhjalikku eriarstiabi, kus saame kaasaegset meditsiinitehnikat kasutades kaasa aidata tõsiste haiguste ennetamisele ja võimalikult varajases staadiumis ravimisele – nii ennetame seda, et Niine nahakliinikut külastanud patsient, kellel raviti siin naha seenhaigust või aknet, ei peaks mõne kuu või aasta pärast märkamata jäänud nahavähi tõttu onkoloogilisele ravile pöörduma,» seisab tegevjuhi kirjas. «Seetõttu on digidermatoskoopiline kogu keha nahauuring olnud enamasti osaks meie nahakliiniku külastusest ja see on ka teenus, mida meie patsiendid ise kõige enam on praktikas soovinud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles