Geeniteadlane Elin Org: uusim bakteri-test annab infot kaalulangetuseks

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlane tegeleb DNA testiga.
Teadlane tegeleb DNA testiga. Foto: Wikimedia Commons

DNA-test on viimane tervise- ja trennitrend. Test aitab välja selgitada, kuidas keha eri toitudele ja harjutustele reageerib. Mis lisaks DNA-le veel olulist rolli mängib, räägib geeniteadlane Elin Org.

Järjest enam startup'e nagu 23andMe, FitnessGenes, UBiome, DNAFit, Orig3n ja Habit pakuvad posti teel kohaletoimetatavaid teste, mis annavad infot, kuidas söömist-sportimist muuta.

Kuid testida saab lisaks DNA-le ka soolebakterite genoome

Geenivaramu teadlase Oru sõnul vaatavad praegu kaubanduslikult pakutavad DNA-testid tihti ainult väheseid geene ja nende seoseid meie ainevahetusega. «Kuid DNA-testide tundlikkus kasvab väga kiiresti, kuna järjest uuemad teadmised lubavad teha paremaid ennustusi ja anda täpsemaid tulemusi,» kinnitab teadlane.

Kuid tema hinnangul on lisaks meie enda DNA-le väga olulised ka soolestikus elutsevad miljonid bakterid, kellel kõigil on oma unikaalne genoom ja kes toodavad hulgaliselt ainevahetuses osalevaid molekule.

«Hiljutised uurimistööd näitavad selgelt, kuidas meie soolestikus elavad mikroorganismid määravad ära, milline toitaine sobib igaühele kõige paremini ning milline on meie üldine tervislik seisund,» toob ta sisse uue mõtte.

«Seega on meie organism ülesehituselt väga kompleksne, kus lisaks meie enda geneetilisele materjalile mängivad  väga olulist rolli ka miljonid mikroorganismid ning nende omavahelised seosed,» lisab Elin Org.

DNA-testil põhineva infoga on saavutatud kaalelangetuses häid tulemusi

Nii treenis trennifanaatikust inglanna Mandy Mayer mitu korda nädalas, kuni tundis, et sein on ees. Tema eratreener soovitas seepeale 56-aastasel naisel proovida geenitesti DNAFit, mis uurib keha geneetilist reaktsiooni levinumatele toitudele ja sportimisviisidele, kirjutab BBC.

Peale oma süljeproovi saatmist sai ta jaanuaris vastuse: «Nad kirjutasid mulle, et mu organismile ei sobi hästi rafineeritud toidud ja kofeiin ning mulle mõjub enim vastupidavustreening.»

Kolm kuud hiljem mahtus ta number 40 riiete asemel number 38sse ja kaotas mitu kilo. Saledama figuuri põhjuseks peab ta paremat arusaamist oma geneetilisest koodist.

Mõne inimese ainevahetus on kiire, mõnel aeglane, olenevalt genoomide variatsioonist. Kui oled sellest teadlik, saad teha parmaid otsuseid näiteks joodavate kohvikoguste kohta.

Kui tead, mida DNA räägib su toidutalumatuste, -lagundamise, nälja, kaalu ja vitamiinide kohta, saad teha targemaid tarbimisvalikuid. Nii säästad poes raha, aega ja energiat ja saavutad hea vormi kiiremini.

Genoomitesti abil avastas ka kalifornialane Thierry Attias, kes hoolimata rattatrennist mõne ülekiloga kimpus oli, et on kofeiinile tundlik ja tema menüü peaks rohkem taimset toitu sisaldama, kuna töötleb rasvu aeglaselt.

«Huvitav asi juhtus,» tunnistas ta, «kaotasin kahe päevaga pea kaks kilo. Õppisin toidukoguseid valima ja seda, kui palju rohkem köögivilja ma pean sööma». Kahe kuuga on ta kaotanud viis kilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles