Värske uuring: šokolaadi söömine aitab vähendada levinud südame rütmihäire riski

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selles uuringus ei uuritud vaid tumeda šokolaadi tarbimist.
Selles uuringus ei uuritud vaid tumeda šokolaadi tarbimist. Foto: PantherMedia / Scanpix / Roman Tsubin

Värskest Harvardi ülikooli uuringust selgus, et süües nädalas kuni kuus 30-grammist portsjonit šokolaadi, vähenes levinud südame rütmihäire esinemise tõenäosus ligi veerandi võrra. 

Uuringus osales enam kui 50 000 inimest vanuses 50 kuni 64 eluaastat, kirjutab Telegraph. Nende tervist jälgiti terviseandmetele tuginedes keskmiselt 14 aastat. Uuringus leiti tugevaid seoseid regulaarse šokolaaditarbimise ja vähenenud südame laperdamise ehk kodade virvenduse esinemise tõenäosuse vahel.

Kodade virvendus on südame rütmihäire ja peamiselt tähendab see ebaregulaarset südame rütmi. Näiteks Ühendkuningriigis kannatab selle arütmia käes enam kui 1,5 miljonit inimest ning neljast inimesel ühel on tõenäosus selle tekkeks elu jooksul. See seisund kahekordistab omakorda riski surra teistesse südamehaigustesse, näiteks insulti või südamepuudulikkusesse.

Kõige tugevam seos leiti nädalas kaks kuni kuus portsjonit šokolaadi söönud meeste ja madalama südame rütmihäire esinemise tõenäosuse vahel. Šokolaadi söönud meestel oli see risk 23 protsenti väiksem võrreldes sookaaslastega, kes šokolaadi ei söönud. 

Üks portsjon šokolaadi oli uuringu kontekstis 30 grammi ehk keskmiselt väikese šokolaadibatooni jagu. Lisaks ei eristanud teadlased, kas osalejad sõid tumedat šokolaadi, piimašokolaadi või mõnda muud šokolaadi. 

Naiste puhul märkasid teadlased mõju, kui naised sõid vaid ühe portsjoni šokolaadi nädalas. Sel juhul oli neil 21 protsenti väiksem risk kodade virvenduse tekkeks. 

Uuringu lõpuks oli tekkinud kodade virvendus 3346 osalejal. Neil, kes sõid rohkem šokolaadi, oli väiksem tõenäosus selle seisundi tekkimiseks kui neil, kes sõid vähem kui ühe portsjon šokolaadi kuus. 

Varasemaltki on seostatud šokolaadi söömist südame tervisega. On arvatud, et sel on põletikuvastane toime, sest šokolaad sisaldab flavonoide. Samas on varasemad uuringud keskendunud tumeda šokolaadi mõjule. Tumedas šokolaadis on tavaliselt vähem rasva ja suhkrut kui piimašokolaadis. 

Samas tõdesid uurijad, et kõige vähem šokolaadi söönud uuringugruppi kuulujad olid muus osas mittetervislikud ning see võis uurimistulemusi mõjutada. Rohkem šokolaadi söönud inimesed olid kõhnemad, kõrgemalt haritud ja teistes aspektides tervislikumad kui vähem šokolaadi söönud inimesed.  

Uuring avaldati eile ajakirjas Heart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles