Ulatuslik uuring: kaks tassi kohvi päevas päästab vähist

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvijoomisel on leitud palju kasulikke mõjusid.
Kohvijoomisel on leitud palju kasulikke mõjusid. Foto: Panther Media / Scanpix

Juues päevas kaks tassi kohvi väheneb risk maksavähi tekkeks kolmandiku võrra, selgus laiaulatuslikust uuringust.

Ühendkuningriigi Southamptoni ülikooli ja Šotimaa Edinburghi ülikooli teadlased analüüsisid 26 teadustöö andmeid, kirjutab Telegraph. Neis oli kokku enam kui 2,25 miljonit osalejat. Teadlased jõudsid järeldusele, et rohkem kohvi joonud inimestel oli väiksem tõenäosus hepatotsellulaarse vähi (HCC) tekkeks. See on kõige sagedasem maksavähi vorm. Uuringust selgus ka, et isegi kofeiinivabal kohv võib selle eest kaitsta, kuigi mõju on siiski väiksem ja vähem kindel kui kofeiini sisaldavad kohvi puhul.

Võrreldes nende inimestega, kes kohvi ei joonud, oli ühe tassi päevas kohvi tarbinud inimestel 20 protsenti madalam HCC tekkimise tõenäosus. Neil, kes jõid päevas kaks tassi kohvi, oli 35 protsenti väiksem risk ning neil, kes jõid viis tassi kohvi päevas oli lausa poole võrra väiksem HCC tekkimise risk.

Uurimistöö autorid märkisid, et kroonilise maksahaiguse korral oleks oluline muuta kohvijoomine elustiili osaks ning neile, kes ei talu kofeiini, oleks sel juhul alternatiiv kofeiinivaba kohv. Uuringu juhtivautor Oliver Kennedy Southamptoni ülikoolist tõdes, et kohvil on palju tervisele kasulikke omadusi ja viimane neist ütleb, et sel on märkimisväärne mõju maksavähi riskile.

«Me ei soovita juua kõigil viit tassi kohvi päevas. Suure kohvitarbimise kõrvalmõjusid tasub veel uurida, näiteks on tõendeid, et see ei sobi rasedatele,» rääkis Kennedy. Ta lisas, et samas on uurimistöö tulemused olulised, kuna HCC esineb üha enam ja paranemislootused ei ole kiita.

Edinburghi ülikooli professor Peter Hayes lisas, et kohv vähendab ka maksatsirroosi esinemise tõenäosust. «Meie uurimistöö tõendab, et mõõdukas kohvijoomine on suurepärane looduslik rohi,» ütles Hayes.

Uuring avaldati ajakirjas BMJ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles