Spordikellad võivad kaalulangetust segada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordikellasid on erinevaid.
Spordikellasid on erinevaid. Foto: PantherMedia / Scanpix / Andriy Popov

Stanfordi ülikooli uuringust selgus, et spordilkellad on põletatud kilokalorite arvestamisel suures osas ebatäpsed.  

Teadlased tõi välja, et kuigi seadmega on püütud anda inimestele infot ka nende igapäevasest energiakulust, on need andmed sageli märkimisväärselt väärad, kirjutab Chicago Tribune.

Kõige ebatäpsem oli uuritud seadmetest PulseOn, mis näitas energiakulu valesti keskmiselt 93 protsendil ning kõige täpsem Fitbit Surge, mis eksis keskmiselt 27 protsenti. PulseOni tootja ütles selle peale, et nii suur ebatäpsuse korral võisid teadlased sisestada valesti enda kui kasutaja parameetrid. 

Selliste ebatäpsete andmete tagajärjed võivad olla aga märkimisväärsed. «Inimesed langetavad nende seadmete järgi oma eluga seotud otsuseid,» ütles uuringu kaasautor Euan Ashley Stanfordi ülikoolist. Ta tõi näiteks inimese, kes vaatab õhtul, et kulutas täna 1000 kilokalorit, kuigi tegelikult kulutas hoopis 730 ja arvab nii, et võib nüüd süüa näiteks kooki või juua klaasi veini, sest ta täitis oma eesmärgi, milleks oli kulutada tuhat kilokalorit. Aja jooksul hakkab see ka inimese kaalunumbrile mõjuma. 

Uuringuga mitte soetud teadlane Tim Church Louisiana State'i ülikoolist lisas, et see on inimloomuses, et inimene lubab endale pingutamise järel midagi preemiaks. 

Teadlased tõdesid, et on arusaadav, et seadmete näidud võivad olla kohati veidi ebatäpsed, kuid mitte sel määral, nagu selgus uuringust. Teadlaste hinnangul võiks see jääda alla 10 protsendi.

Uuringus osalejad olid eri vanuses mehed ja naised ning samuti jälgisid teadlased, et neil oleksid erinevad nahatoonid ning kehakaal, et oleks esindatud üldine elanikkond. 

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Personalized Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles