Miks on vahel suus metallimaitse?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metallimaitse võib näiteks seostuda mõne spetsiifilise toidu, näiteks krevettide, söömisega.
Metallimaitse võib näiteks seostuda mõne spetsiifilise toidu, näiteks krevettide, söömisega. Foto: PantherMedia / Scanpix

Metalli moodi maitse ei tähenda üldiselt midagi tõsist, vaid mõnel harval juhul võib selle taga peituda tõsisem tervisehäda. 

Metallimaitse võib viidata hingamisteede nakkustele, näiteks nn külmetushaigustele või ninaga seotud nakkusele ning seetõttu võid tunda maitseid teistmoodi, kirjutab health.com. Sel juhul kaob suust ebameeldiv maitse, kui saadakse terveks. 

See maitse võib tekkida aga ka siis, kui inimene sööb mida spetsiifilist, näiteks koorikloomi või pähkleid. See võib viidata toiduallergiale. Seda tasub arutada perearsti või allergoloogiga. Samuti võib see viidata rasedusele. Paljud naise märkavad lapseootuse ajal, kuidas nad tajuvad maitseid teistmoodi.

Ka võib see maitse tulla multivitamiinidest, mis sisaldavad vaske ja tsinki. Samuti leiab tsinki osadest nn külmetusrohtudest. Ka võib suus harjumatut maitset põhjustada antibiootikumide võtmine, samuti ka vererõhu, glaukoomi ja osteoporoosi ravimite puhul.  

Metallimaitse teket ei ole lihtne ennetada, kuid õnneks on see üldiselt ajutine. Kui aga koged seda pikemat aega või tunned, et see segab tõsiselt su elu, siis tasub pöörduda arsti poole. Harvadel juhtudel võib seostada metallimaitset neuroloogiliste seisundite, näiteks dementsusega, samuti maksa- või neeruprobleemidega või diagnoosimata diabeediga. Samas ei tasu muretseda, sest enam-jaolt on metallimaitse suus siiski mööduv ega viita millelegi tõsisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles