Värske uuring seab infarktijärgse ravi kahtluse alla

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Inglismaa teadlased väidavad mahuka uuringu põhjal, et kümnetele tuhandetele Suurbritannia elanikele kirjutatakse südameinfarkti järel välja beetablokaatoreid, mida neil tegelikult vaja ei oleks. 

Südameinfarkti järel kirjutatakse Suurbritannias tavaliselt välja beetablokaatorid, vahendab The Telegraph. Need tugevad ravimid aeglustavad südametegevust ja alandavad vererõhku. See on küll vajalik juhul, kui südameinfarkt on kahjustanud südamelihast, kuid osal patsientidel veab ja nende süda jääb pärast läbielatut terveks.

Just selliseid inimesi uurisid Inglismaal asuva Leedsi Ülikooli teadlased. Nad võtsid luubi alla ligi 180 000 inimest, kes elasid 2007.–2013. aastal südameinfarkti üle, ilma et nende südamelihas oleks kahjustada saanud. Teadlased uurisid haiguslugude põhjal, kas beetablokaatorid pikendavad ka sellisel juhul eluiga ja jõudsid tulemusele, et tõenäoliselt ei pikenda.

Uurijad jagasid infarktist südamerikketa pääsenud inimesed kahte rühma: beetablokaatorite tarvitajad ja nendest loobujad. Selgus, et aasta pärast südameinfarkti läbielamist oli mõlemasse rühma kuulunud inimestest elus enam-vähem sama suur arv. See tähendab, et statistika seisukohalt olulist erinevust ei leitud.

Kuna beetablokaatoritel on mitmeid ebameeldivaid kõrvalmõjusid nagu peapööritus ja väsimus, järeldasid teadlased, et neid ravimeid kirjutatakse välja liiga kergekäeliselt. Seda enam, et ravimid on ka kallid. Selleks, et täpsemalt teada saada, missugustel südameinfarktist kergemalt pääsenud patsientidel beetablokaatoritest siiski abi võib olla ja missugustel mitte, on teadlaste hinnangul vaja edasisi uuringuid. 

Uuring avaldati ajakirjas Journal of the American College of Cardiology. 

Loe infarktitunnuste kohta siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles