Vanemad püüdsid ravida lapse kasvajat musta maagiaga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bongre võib elada veel vaid nädal aega, kui ta ei pääse kiiritusravile. Sel pildil pole poisi olukord veel nii hull kui praegu.
Bongre võib elada veel vaid nädal aega, kui ta ei pääse kiiritusravile. Sel pildil pole poisi olukord veel nii hull kui praegu. Foto: Facebook/Raise funds for little Bongre

Kolme-aastane poiss jookseb praegu võidu ajaga, et saada lahti kasvajast, mis on võtnud üle kogu ta parema silma. 

Paapua Uus-Guineast pärit Bongre Anton Peteril olid esimesed retinoblastoom sümptomid juba ühe-aastaselt, kirjutab Daily Mail. Retinoblastoom on silma võrkkesta pahaloomuline kasvaja. 

Kui laps ühe-aastaselt paistes ja punaste silmade tõttu arsti juurde pöördus, leidsid arstid, et lapse silmad on lihtsalt valusad ja kirjutasid talle silmatilku ja valuvaigisteid. Kuna aga kumbki neist ravimitest ei aidanud, otsustasid vanemad abi otsida mustast maagiast.

Seegi ei aidanud. Lapse silmas olev kasvaja oli kasvanud tennisepalli-suuruseks. Kasvaja oli punane ja ulatas tema näost välja umbes kümne sentimeetri ulatuses. Laps oli selleks ajaks pidevates valudes ja aina nuttis. 

Arstide sõnul levib kasvaja praegu ka teise silma ja nad on andnud poisile vaid nädala jagu elulootust, kui ta ei saa elupäästvat kiiritusravi. Praegu on laps Port Moresby haiglas ja saab leevendavat ravi, samal ajal kui vanemad koguvad raha kiiritusraviks Austraalias.

Perekonnatuttav Michael Williams, kes aitab samuti kaasa, et leida poisile ravi, rääkis, et laps ei ole enam nii nõrk kui ta oli vahepeal. Ta on jätkuvalt aktiivne, suudab ringi kõndida, asju võtta ja rääkida. Pilti tema silma olukorrast praegu näeb siit. 

Williams tõdes, et arstide algne diagnoos oli vale, nad arvasid, et silmad on lihtsalt valusad. Vanemad pöördusid musta maagia poole, sest nad ei uskunud, et sellele kasvajale on meditsiinilist ravi. Enne seda andsid nad lapsele umbes aasta aega valuvaigistid ja panid lapse silmadesse tilku, aga need ei toiminud. 

Perekonnatuttava sõnul otsitakse praegu meeleheitlikult raha, et laps pääseks Austraaliasse ravile, sest Paapua Uus-Guineas seda ravi läbi ei viida. Poisi ravi toetamiseks on loodud veebileht. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles