Rootsi uuring: teejoomine aitab vähki ennetada

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee teeb head, eriti naistele.
Tee teeb head, eriti naistele. Foto: PantherMedia / Scanpix / Rezeda Kostyleva

Rootsi Uppsala ülikooli teadlased leidsid oma värskes uuringus, et tee suudaks naistel vähi ära hoida.

Kasvajat suudaks tee ennetana, kuna see põhjustab kehas epigeneetilisi muutuseid ja keemilisi modifikatsioone, mis omakorda lülitavad geene sisse ja välja, kirjutab Newsmax. 

Uuringus analüüsiti 3096 mehe ja naise andmeid, et näha, kas kohvi ja tee tarbimine võib viia epigeneetiliste muutusteni. Epigeneetika aitab selgitada protsesse, mida klassikalise geneetika abil seletada ei saa.

Varasemates uuringutes on juba välja toodud, et teised elustiilifaktorid, näiteks toitumine, suitsetamine ja kemikaalidega kokkupuutumine võivad viia epigeneetiliste muutusteni. Uurimismeeskond leidis, et teejoomine oli seotud epigeneetiliste muutustega, kuid seda vaid naistel, mitte meestel. Paljud muutused, mis toimusid vähiga seotud geenides olid seotud naissuguhormooni östrogeeniga. 

«Varasemad uuringud on näidanud, et tee tarbimine vähendab östrogeenitaset, mis tõstab esile potentsiaalse erinevuse meeste ja naiste bioloogilise vastuse vahel,» rääkis uuringu autor Weronica Ek. Ta lisas, et naised jõid üldiselt ka rohkem teed kui mehed, mis andsid uurijatele parema võimaluse naiste ja teetarbimise seoste uurimiseks. 

Uuringust selgus veel, et nii kohvi- kui ka teejoomine võib vähendada haiguste riski, surudes maha kasvaja arengu, vähendades põletikku ja mõjutades östrogeeni ainevaehtust, mis võib olla seotud epigeneetikaga. Kuigi see uuring ei leidnud kohvijoojatel epigeneetilisis seoseid, on paljud varasemad uuringud siiski täheldanud, et ka kohv aitab kasvajaid eemale hoida. 

Uuring avaldati ajakirjas Human Molecular Genetics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles