Teismeline päästis insuldi saanud ema elu

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
45-aastane naine ei osanud arvatagi, et võiks selles vanuses insuldi saada.
45-aastane naine ei osanud arvatagi, et võiks selles vanuses insuldi saada. Foto: PantherMedia / Scanpix / Lee Torrens

14-aastane neiu oli vaid paar päeva varem kuulnud koolis insuldi tunnustest ja oskas tänu sellele kutsuda oma insuldi saanud emale kiirabi. 

USA põhjaosas asuvas Wisconsini osariigis elav Katie Murphy kutsus kiirabi, kui tema ema Christa Murphy (45) kõne muutus segaseks, kirjutab Independent. Neiu oskas sellele tähelepanu pöörata, sest loodusõpetuse tunnis oli õpetaja neile äsja insuldist ja selle sümptomitest rääkinud.  

«Ta kõne muutus väga segaseks ja sellest ei olnud võimalik aru saada. Siis mulle meenus õpetaja jutt ning mõtlesin, et võib-olla emal on insult,» lausus Katie. 

Ema ise ei uskunud, et ta võiks saada selles vanuses insuldi. Ema sõnul püüdis ta paluda tütrelt abi, kui mõistis, et tal on probleeme igapäevategevustega, näiteks hambapasta hambaharjale panemisega. 

Neiu õpetaja  Beth Tomlin tõdes, et ta räägib õpilastele pidevalt lugusid, et neid eluks ette valmistada ning usub, et neist on kasu, sest need jäävad meelde. 

Igal aastal tapab insult umbes kuus miljonit inimest. Kui aga teada insuldi varaseid sümptomeid, siis on võimalik päästa elusid. Umbes 85 protsenti insulte on isheemilised, mis tähendab, et nad on tingitud ummistusest või trombist arteris või veresoones, mis varustab aju hapnikuga. Üle maailma saab keegi insuldi iga kahe sekundi tagant ning näiteks Suurbritannias oli 2016. aastal 152 000 insuldijuhtu. 

Insuldile viitavad sümptomid on veel: 

  • tuimus;
  • nõrkus, eriti ühel kehapoolel või näol;
  • probleemid ühe või mõlema silmaga nägemisel;
  • ootamatu segadus;
  • peapööritus;
  • koordinatsioonihäired. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles