USA firma hakkab surnuid ellu äratama

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk intensiivravil.
Tüdruk intensiivravil. Foto: panthermedia.net / Monkeybusiness Images

Kas surm pole enam pöördumatu? USA firma Bioquark katsetab paari kuu pärast Ladina-Ameerikas tüvirakkude teooriat, et surnuid ellu äratada.

Seda meetodit pole inimeste peal veel katsetatud, kuid eelmise aasta lõpus teatas firma nimega Bioquark, et usub, et ajusurm pole pöördumatu, kirjutas Daily Mail.

Ettevõtte juht Ira Pastor avaldas, et üsna pea proovivad nad pretsedenditut uut meetodit ühes Ladina-Ameerika riigis. Eelnevalt sooviti katsetust teha Indias, kuid plaan nurjus.

Ametlikult surnuks tunnistatakse inimene enamikes maades siis, kui ta ajufunktsioonid on täielikult ja pöördumatult lakanud ehk ta on ajusurmas.

Ira Pastori sõnul on Bioquark välja arendanud süstid, mis suudavad aju restartida ja nad proovivad neid inimestel juba sel aastal.

Katsetused toimuvad mitmes etapis, nende nimetus on «Esimene inimestel toimepandud neuro-regeneratsioon ja neuro-reanimatsioon».

  1. Meeskond vaatleb ajusurmas isikuid vanuses 15–65, kelle surm on tuvastatud MRI, magnetresonantstomograafia abil, et uurida võimalikku ajusurma tagasipööramist.
  2. Selleks koguvad nad inimese enda verest tüvirakke ja süstivad need tagasi kehasse. Järgmisena süstitakse patsiendile annus peptiide, aminohappeid, seljaajju.
  3. Lõpuks läbivad nad 15-päevase laseri abil närve stimuleeriva ravikuuri, mille ajal skaneeritakse ajutegevust.

Idee teostus patsiendi nõusoleku koha pealt on raske, sest patsient on tehniliselt surnud.

Tänapäeval on kas surma definitsioon muutunud. Enne oli see lihtsam: inimene oli surnud, kui süda lõpetas löömise, inimene ei olnud kontaktne ja enam ei hinganud.

Nüüd muutus definitsioon keerukamaks tänu hingamist ja südametegevust alal hoidvatele aparaatidele hapnikupumpadele ja nende läbi võimalusele ajutüve rakkude funktsioone töös hoida.

Enamikus maades, kaasa arvatud USAs ja Ühendkuningriigis, nimetatakse surmaks jäädavat ajutüve funktsioonide lakkamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles