Seitse viisi ainevahetuse taaskäivitamiseks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaunviljad võivad olla taimetoitlaste valguallikad.
Kaunviljad võivad olla taimetoitlaste valguallikad. Foto: PantherMedia / Scanpix

Lisades need seitse harjumust oma rutiini, kiirendad ainevahetust, püsid vormis, oled energilisem ja sul on vähem stressi. 

Kiire ainevahetus paneb keha sinu jaoks tööle. Korras ainevahetus aitab kaalu hoida (või kaotada) ja mis veel olulisem, tunned ennast energilisemana, aktiivsemana ja elavamana. Hea ainevahetus on saavutatav ja selleks on vaja lisada need harjumused oma rutiini, kirjutab TimeHealth.

Treeni raskustega

Võib olla rahuldustpakkuv vaadata, kuidas sammulugeja või jooksulindi ekraanil kulutatud kalorid jooksevad. Kuid kui tahad, et su ainevahetus põletaks kaloreid kiiremini, tuleb lihasmassi suurendada. «Lihased põletavad rohkem kaloreid kui rasv,» ütleb dietoloog Alissa Rumsey, raamatu «Kolm sammu tervema sinani» (Three Steps to a Healthier You) autor. Dietoloog soovitab mahutada igasse nädalasse 2–3 tervet keha hõlmavat treeningut, milles kasutatud raskused on piisavalt tugevad, et harjutuse kümnes kordus oleks väga raske.

Söö valke hommikul ja pärastlõunal

Kui oled juba kuulnud, et ainevahetusele mõjub hästi proteiinide lisamine igapäevamenüüsse, süües liha, mune, kala, kaunvilju ja jogurtit, siis pane tähele, et oluline on teha seda terve päeva jooksul. Hommiku- ja lõunasöögist võib tihti kujuneda kiiruga haaratud amps valmistoiduletist või kaloririkas võileib. Regulaarne proteiinide tarbimine aitab lihaseid kasvatada ja säilitada ka treeningute vahepeal.

Vähenda tööstressi

Krooniline stress mõjub tervisele laastavalt. Ajakirjas Biological Psychiatry avaldatud uuringus, mis uuris tujuhäiretega naisi, leiti muu hulgas, et naised, kes kogesid lisastressi tööpäeva jooksul, kulutasid kõrgema rasvasisaldusega toitu süües 104 kalorit vähem. Hilisemas uuringus avastati, et stress võib muuta keha toimetulekut rasvadega ja isegi vähendada tervisliku eine kasulikkust.

Einesta enne magamaminekut

Kuulsid õigesti! On aeg unustada kõik hoiatused, mis keelavad süüa pärast kella kaheksat õhtul. Õige snäkk enne voodisse minekut ergutab ainevahetust, hoides veresuhkru taseme stabiilsena ja lastes pankreasel toota rasvapõletavat hormooni glükagoon.

Loe lisaks, mida eelistada hilisõhtuseks suupisteks. 

Mine varakult magama

Vähesel unel on ainevahetusele katastroofiline mõju. Väsimus ajendab keha näljasignaale valesti lugema, kasvatab isu ja viib lõpuks ülesöömiseni. Keha vajab seda lisaenergiat, et hüvitada magamata tunde ja hoida ennast töös. Täiskasvanutel soovitatakse olenevalt vajadusest magada seitse kuni üheksa tundi päevas. Miks mitte proovida juba täna õhtul.

Tõuse püsti ja liiguta ennast – kohe praegu

Võib-olla harrastad regulaarselt jõusaalis käimist, jooksmist või rühmatreeninguid, kuid veetes ülejäänud päeva istudes, paned ainevahetuse seisma. Nii et miks mitte istumise asemel laua taga seista, minna välja lõunale, käia jala, kasutada lifti asemel treppi ja sirutada ennast iga poole tunni tagant. Nutikas igapäevane liikumine hoiab ainevahetust töös. 

Lõpeta kalorite lugemine

Inimesed arvavad tihti, et kalorite piiramine kiirendab ainevahetust, kuid see teeb hoopis vastupidist. Kalorid on kütus, mis laseb keha ainevahetusel korralikult töötada. Süües liiga vähe, tunned väsimust ja nälga. Täida taldrik valkudega (kala, liha või kaunviljad), kasulike rasvadega (avokaado, oliiviõli, mandlivõi) ning rohke köögivilja ja juurviljaga. Nii annad kehale kvaliteetseid ja toitvaid kaloreid, mis aitavad ainevahetusel korralikult töötada ja kaloreid pigem põletada kui koguda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles