Kasulik bakter täidab suus hambaharja rolli

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähese suhkrutarbimise korral saab suus elav kasulik bakter hakkama võitlusega hambaaukude vastu.
Vähese suhkrutarbimise korral saab suus elav kasulik bakter hakkama võitlusega hambaaukude vastu. Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid hammaste lagunemise vastaseks võitluseks uue liitlase  - suus leiduv bakter toodab ensüümi, mis hoiab ära hambakatu teket.

Inimese suuõõne soojades ja niisketes tingimustes elutseb enam kui 700 liiki baktereid, sealhulgas bakter Streptococcus mutans, üks peamisi hambakatu koostisosi, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator Science NOW`s ilmunud artiklit.

Õhukeste kihtidena hammaste külge klammerdunud Streptococcus mutans bakterite kooslused lahustavad suhkruid ning toodavad happeid, mis võivad sööbida hambaemaili ning tekitada hambaauke.

Teised bakterid on healoomulisemad. Näiteks 2009. aastal avastasid teadlased, et keelel ja suuõõne teistel pehmetel kudedel leiduv bakter Streptococcus salivarius  takistab Streptococcus mutans kolooniate teket hammastel.

Tokyo riikliku nakkushaiguste instituudi bioloog Hidenobu Senpuku ja tema kolleegid tahtsid jõuda selgusele, milline aine annab heale bakterile võime võidelda hambaaukude tekke vastu.

Teadlased avastasid, et kõige tugevamaks biokile tekkimise takistajaks oli proteiin FruA, mis on liitsuhkruid lagundav ensüüm.

Üks olulisi avastusi oli seegi, et rohke suhkru tarbimise korral kaotab kasulik bakter oma võitlusvõime - kui teadlased suurendasid suhkru kontsentratsiooni, kaotas Streptococcus salivarius oma võime takistada biokile tekkimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles