Värske uuring: isegi mõõdukas alkoholitarbimine kahjustab aju

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholitarbimine võib teha tervisele kahju, eriti kui kogused on suured või tehakse seda sageli.
Alkoholitarbimine võib teha tervisele kahju, eriti kui kogused on suured või tehakse seda sageli. Foto: PantherMedia / Scanpix / Daniel Reiter

Hiljutisest uuringust selgus, et isegi mõõdukas alkoholitarbimine vähendab kognitiivseid funktsioone, vaieldes vastu seisukohale, et vähene alkoholitarbimine teeb ajule head.

Kui rohket alkoholitarbimist on varasemalt seostatud mäluprobleemide ja dementsusega, siis vähest alkoholitarbimist on seostatud aju kaitsmisega, kirjutab The Guardian. Värske uuring lükkab aga selle seisukoha ümber.

Selle tulemuseni jõudsid Oxfordi ja Londoni ülikooli teadlased, kes uurisid alkoholitarbimist ja kognitiivseid funktsioone 550 mehel üle 30 aasta. Uuringut alustati 1985. aastal ja uuringu lõpus tehti osalejate ajule magnetresonantstomograafia uuring.

Ükski osalejatest polnud alkoholisõltuvuses, kuid nende alkoholi joomise kogused erinesid. Lisaks alkoholitarbimise ja kognitiivsete funktsioonide uurimisele analüüsisid teadlased ka osalejate ajustruktuuri, valgeainet ja hipokampust, mida seostatakse mäluga.

Nad arvestasid ka teisi tegureid, näiteks vanust, sugu, sotsiaalset aktiivsust ja haridust ning leidsid seejärel, et inimestel, kes andsid teada oma suuremast alkoholitarbimisest, oli kahanenud hipokampus, mõju oli suurem paremal pool aju.

Samal ajal leiti ka 35 protsendil osalejatest, kes ei tarbinud alkoholi, hipokampuse parema poole kahanemist. Nädalas 14–21 alkoholiühikut joonud inimestel oli see 65 protsenti ja neil, kes jõid nädalas 30 või rohkem alkoholiühikut, 77 protsenti.

Ka valgeaine struktuuri seostati inimeste joomisharjumustega. Samuti selgus, et alkoholi tarbinutel oli kehvem leksikaalne sõnaosavus.

Uuring avaldati ajakirjas British Medical Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles