Kaheaastase lapse surmas kahtlustatakse puugilt saadud haigust (1)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: PantherMedia / Scanpix / Iñigo Quintanilla

Pühapäeval suri ootamatult USAs Indiana osariigis elanud kaheaastane tüdruk Kenley Ratliff. Arstid kahtlustavad, et tal oli puukidega leviv haigus Kaljumäestiku tähniline palavik (Rocky Mountain spotted fever).

Lapse tädi Jordan Clapp kirjeldas, kuidas tüdruku haigus algas: esimeses haiglas tõusis lapse temperatuur veidi üle 38 kraadi, kirjutab CNN. Seal soovitati anda tüdrukule vett ja lasta tal puhata. Lapse palavik tõusis 40 kraadini, mistõttu mindi lapsega teise haiglasse. Seal anti talle antibiootikume.

Kenley testid olid streptokokkinfektsiooni suhtes positiivsed ja talle anti veel antibiootikume. Neli või viis päeva hiljem ei olnud palavik ikka veel langenud ja laps muutus jõuetuks. Samuti tekkis tal heleroosa lööve. Lapse ema Kayla Conn oli sunnitud lapse pead üleval hoidma.

Laps sai veel ühed antibiootikumid ja heleroosa lööve muutus tumedamaks, lillakaks-punaseks ning Indianapolise Riley lastehaigla arstid arvasid, et tüdrukul võib olla Kaljumäestiku tähniline palavik.

Tädi sõnul ei saanud arsti lapsele aga selle haiguse vastu kohe antibiootikume välja kirjutada, sest laps oli juba võtnud nii palju antibiootikume. Neil tuli sellega oodata. Lapse aju oli aga nädala kestnud palaviku tõttu juba niivõrd kurnatud, et ta oli ajusurnud enne kui talle oleks saanud anda antibiootikume.

Diagnoos ei ole siiski kinnitatud ja lahkamistulemused ei ole teada enne järgmist nädalat.

Kaljumäestiku tähnilist palavikku levitavad puugid, kes kannavad bakterit Rickettsia rickettsii. Kui need puugid inimest hammustavad, siis võib see bakter siseneda inimese vereringesse ja tekitada palaviku, peavalu, kõhuvalu, oksendamist, lihasvalu või löövet 2–14 päeva jooksul.

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse andmete järgi esineb USAs enam kui 3000 Kaljumäestiku tähnilise palaviku juhtu igal aastal. Kui seda paari päeva jooksul ravima ei hakata, võib haigus lõppeda surmaga umbes viiendikul juhtudest. Kõige efektiivsem ravi on antibiootikumid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles