Tervisenõu: mis juhtub, kui minna läätsedega ujuma?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parem oleks läätsedega mitte ujuma minna.
Parem oleks läätsedega mitte ujuma minna. Foto: PantherMedia / Scanpix / Craig Robinson

Prillidega ujumine võib olla tülikas, kuid mis juhtub, kui hoiatustest hoolimata läätsedega ujuma minna.
 

Vastab Kreutzwaldi Silmakeskuse silmaarst Merike Meren:

Kontaktläätsede kasutamine ujumisel ei ole soovitav. Põletikuoht on väga suur. Soovitav on kanda optilisi ujumisprille. Äärmisel juhul võiks kasutada ühekordseid kontaktläätsi, mis pärast spaas käimist ära visatakse.


Mida teha, kui tekib põletik?

Kui aga tekib silmapõletik, siis ei tasu läätsi silma panna. Silmapõletiku kohta kirjutab dr Tiia Jugaste kliinik.ee-s, et sel ajal ei tohi kanda läätsi, sest põletik võib edasi minna sarvkestale ja põhjustada tõsiseid tagajärgi. Ta soovitab sel juhul pöörduda silmaarsti juurde, kes määrab edasise ravi ja kontrollib paranemist.

Silma limaskesta põletikku põhjustavad tavaliselt viirused ja bakterid. Lisaks esineb ka allergilist limaskesta põletikku, mis pole nakkav, kirjutab kliinik.ee. Viiruslik silmapõletik on väga nakkav, seega tuleks vältida silmade puudutamist ja hõõrumist, kätlemist, käterätikute jagamist teistega.

Tartu Ülikooli kliinikumi silmaarst-resident Villem Vihmann ütleb, et kui silmad punetavad, esineb pisaratevool ning hõõrumistunne silmades, on soovitatav rahvarohketest kohtadest hoiduda, kuna viiruslik silma limaskesta põletik on väga nakkav. 

Enamasti algab põletik ühest silmast ning levib sealt teise. Kõige sagedasemad ägeda limaskesta põletiku põhjustajad on adenoviirused, olles tekitajateks kuni 80 protsendil limaskesta põletike juhtudest. Nakatumine toimub reeglina piisknakkuse või sõrmede kaudu, kui saastunud sõrmedega hõõrutakse silmi. Bakteriaalset limaskesta põletikku esineb veidi vähem, kuna silma pinna pisarakile sisaldab vähesel määral bakteritevastaseid aineid.


Loe ka teisi Tervisenõu lugusid:

Keda ohustab lihasööjabakter?

Kas kasutada suuvett või mitte?

Kuidas veenilaienditest lahti saada?

Kui palju ravimeid korraga võtta on liiga palju?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles