Kui tige herilane nõelab: putukahammustuse esmaabi (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlle- või siidripudelisse roninud mürgised putukad on allaneelates väga ohtlikud.
Õlle- või siidripudelisse roninud mürgised putukad on allaneelates väga ohtlikud. Foto: panthermedia.net / Giuseppe Anello

Putukalt saadud sutsaka korral on oluline anda kannatanule kiirelt esmaabi, allergilise reaktsiooni puhul kutsuda kiirabi. 

Üle-eelmisel suvel kaotas elu keskealine Lõuna-Eesti mees, kes tumedas õllepudelis herilast ei märganud, neelu nõelata sai ja kõripaistetuse tõttu õhupuudusesse suri. Kui herilane või mesilane on nõelanud suu- ja neelupiirkonda, tuleb kohe helistada kiirabisse.

«Kui kõri- ja neelupiirkonda on nõelata saadud, hingamine on raskendatud ja hääl muutub kähedaks, tuleb kutsuda kiirabi. Kõriturse on väga ohtlik ja kõik sõltub piirkonnast: piste kõri ja suupiirkonda võib halvasti lõppeda,» hoiatas Kivimäe perearstikeskuse arst Lembi Põlder.

Reaktsioonid putukapistele

Putuka nõelamine võib pistekohal põhjustada lokaalse reaktsiooni nagu punetus ja turse, mis möödub ööpäevaga. Paljude samaaegsete torgete korral tekib vahel toksiline reaktsioon, mille mõju kestab paar päeva, selgitas kiirabiarst Raul Adlas portaalis kliinik.ee.

Nõelamise tagajärjel võib tekkida ka kiire allergiline reaktsioon, mis ei sõltu pistete arvust ja mille korral tekib näoturse, sügelus, minestus, hingamisteede sulgus ja kiire surm. Esineb ka hilisemaid allergilisi reaktsioone (palavik, peavalu, liigesevalu), mis avalduvad 1–2 nädala pärast.

Esmaabi saab tavaliselt putukapiste korral kiirabiarsti nõuandel anda järgnevalt:

  1. Mürgi imendumise pidurdamiseks tuleks tõmmata torkekohast välja putukaastel (kui see seal on) ja asetada torkekohale jää või jääkott. Jääd tuleks hoida torkekohal väikeste vaheaegadega paar tundi.
  2. Ülitundlikkuse korral tuleks võidelda allergilise anafülaktilise reaktsiooni tekke vastu. Allergilisel inimesel on kasulik kaasas kanda individuaalset vastumürgikomplekti. Haiglaravi ja kiirabi vajavad allergilised ja putukapiste järel üldist halba enesetunnet kurtvad inimesed. Kiiret adrenaliinisüsti koju muretseda soovitab ka perearst Lembi Põlder. 
  3. Muul juhul võib valu leevendamiseks võib määrida torke- või hammustuskohta apteegi käsimüügist saadava kihelust leevendava geeli vm vahendiga ning sisse võtta samuti käsimüügis olevat allergiavastast preparaati. Vajaduse korral tasub nõu pidada oma arstiga.

Loe rohkem putukapiste kohta kliinik.ee portaalist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles