Peegli ees söömine parandab toidu maitset

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enda peeglist vaatamisest piisab, et söömise ajal oma tuju tõsta.
Enda peeglist vaatamisest piisab, et söömise ajal oma tuju tõsta. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Katsed on näidanud, et inimesed söövad isukamalt ja naudivad toitu rohkem süües seltskonnas. Hiljutine uuring leidis, et see efekt jääb samaks isegi siis, kui «teine inimene» on sööja enda peegelpilt. 

Oleme sotsiaalsed olendid ja seetõttu mõjutatud teiste kohalolekust. Mõnda sellist kokkupuudet inimeste vahel on detailsemalt uuritud kui teisi. Hiljuti avaldatud uuring ajakirjas Physiology & Behavior vaatleb sotsiaalse mõju vormi, mida ei ole veel täpselt mõistetud – süües koos pere ja sõpradega, kipume toitu rohkem nautima ja tahame ka rohkem süüa, kirjutab Medical News Today

Jaapani Nagoya ülikooli teadlased kavatsesid selle reaktsiooni lahti harutada ja proovida mõista, kas sellega on võimalik manipuleerida. Sellistel leidudel võib olla positiivne mõju meie ühiskonna üksikuimatele liikmetele.

Paljud inimesed, eriti eakamad täiskasvanud, söövad üksi. Korrespondent Nobuyuki Kawal seletab, et uuringud on näidanud, et vanematel inimestel on toidu nautimine seotud elukvaliteediga ning sagedast üksi söömist seostatakse depressiooni ja isu kaotamisega. Seega võiks lihtne vahelesekkumine, mis suudaks aidata inimestel toitu rohkem nautida, muuta märkimisväärselt nende elukvaliteeti.

Miks maitseb toit koos sõpradega süües paremini?

Üks teooria proovib seltskonna head mõju isule seletada tuju kaudu. Selle lihtsa teooria järgi on inimese tuju kõrgendatud, kui ta on koos oma lähedastega, ning ainuüksi see seletab sotsiaalse mõju fenomeni.

Mõni uuring on näidanud, et inimesed naudivad toitu rohkem ja söövad isukamalt, kui nad on inimestega, kes on neile lähedased, ning vastupidine efekt ilmneb süües võõrastega.

Hiljuti on see teooria kahtluse alla seatud. Näiteks näitas üks uuring, et kahele võõrale inimesele oli šokolaad maitsvam ja nauditavam, süües seda koos, ilma mingi suhtluseta. Samuti ei paistnud tuju muutus mängivat erilist rolli.

Praeguses artiklis põhiteemaks olev uuring soovis paljastada minimaalsed nõuded sotsiaalse mõju esinemiseks. Teadlased soovisid näha, kas nad suudavad imiteerida naudingu ja isu kasvu ka ilma teise inimese kohalolekuta.

Algselt keskendus nende uuring eakamate täiskasvanute grupile, kes on kõige sagedamini üksi söömisest mõjutatud. Tiim palus osalejatel süüa popkorni kas peegli või monitori ees, mis projitseeris seinale pilti neist endist.

Leiti, et peegli ees süües tarbisid osalejad rohkem ja tundsid toidust suuremat naudingut.

Järgmiseks viidi samasugune katse läbi nooremate osalejatega. Tulemused olid samasugused ja selgus, et peegel on piisav, et põhjustada söömisele positiivset sotsiaalset mõju.

Peeglid vahetati portreedega

Pärast neid kaht katset vahetas uurijate meeskond peeglid osalejate fotode vastu neist endast söömas. Jälle olid tulemused samad: inimesed sõid rohkem ja suurema naudinguga. Tuleb välja, et siiani teatud sotsiaalse mõju efekt söömisele võib olla eksitav, sest söömise kergendamiseks ei ole vaja teise inimese füüsilist kohalolu.

Uurijad lootsid muuta toidu ja seeläbi ka elu kvaliteeti üksikumate inimeste jaoks. See aitab kergendada söömist neile, kes on üksikud, pidanud toime tulema lähedase kaotusega või on neist kaugel.

Samuti lootsid uurijad, et edasised uuringud laiendavad meie teadmisi sellest teemast veelgi. Lahtiseks jäid küsimused, kas teiste inimeste pildid mõjuvad osalejatele sarnaselt nende enda omadega ja kas pildid peavad ilmtingimata kujutama inimesi söömas.

Kuigi kindlat põhjust, miks selline efekt söömisele ilmneb, varjab nüüd isegi suurem teadmatus, paistab see olevat jõuline mõjutaja. Järelikult võib neid teadmisi ära kasutada, asetades mõne pidevalt üksi sööva inimese söögilauale peegli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles