Uuring: raseduseaegne palavik seostub lapse autismiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedatele võib mõjuda palavik teistmoodi kui mitterasedatele.
Rasedatele võib mõjuda palavik teistmoodi kui mitterasedatele. Foto: PantherMedia / Scanpix

Hiljuti avaldatud teadustööst selgub, et kui naisel on raseduse jooksul palavik, siis võib ta lapsel olla suurem risk autismispektri häireteks. 

Columbia ülikooli teadlased tõid välja, et lapseootel naistel, kelle kehatemperatuur oli kõrgem kui 37,22 kraadi, oli see tõenäosus 40 protsenti suurem kui naistel, kel raseduse ajal palavikku polnud, kirjutab Global News. 

Mitu korda esinenud palavik, seda eriti teisel trimestril ja pärast seda, tõstis seda riski veelgi. 

See ei tähenda, et kõik, kellel on raseduse ajal palavik, saaksid autismispektri häirega lapse, aga risk on olemas, rääkis dr Mady Hornig Columbia ülikoolist. Ta lisas, et see võib olla üks viis, kuidas suureneb risk autismispektri häirega lapse saamiseks. 

Hornig selgitas, et teise trimestri ajal toimuvad arengud loote ajus, mistõttu võib nende hinnangul peituda seos selles. 

Ka varasemalt on leitud seoseid palaviku ja autismispektri häirete vahel. Sellest teadustööst tuli aga esmakordselt välja, et mida rohkem palaviku esinemise juhtumeid ema kogeb, seda suurem on tõenäosus selleks diagnoosiks. 

Teadlane lisas, et see teadmine ühendab meditsiinikogukonda ja aitab ehk leida lahendust, kuidas ennetada lapsel autismispektrihäire tekkimist. 

Uuringuandmed tuginevad teadustööl «Norwegian Mother and Child Cohort Study», milles jälgiti enam kui 95 700 naist ja nende last aastatel 1999–2009.

Uuringus ei jälgitud, mis põhjustab rasedatel palavikku. 

Autismispektrihäireid ei diagnoosita vere- või bioloogiliste testidega. See diagnoos pannakse käitumist hinnates. 

Uuring avaldati ajakirjas Molecular Psychiatry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles