Mida ütlevad pupillid keele kohta?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pupillid laienevad ka kuuldes valgusega seotud sõnu.
Pupillid laienevad ka kuuldes valgusega seotud sõnu. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Groningeni ülikooli teadlased avastasid, et pupillid reageerivad peale valguse ka sõnadele, mis on seotud valgusega.

Sõna tähendusest piisab, et päästa valla pupillides toimuv reaktsioon: meie pupillid tõmbuvad kokku, kui loeme või kuuleme sõna, mille tähendus on seotud heleda valgusega («päike», «ere,» jne), kirjutab Sciencedaily. Vastupidine mõju on sõnadel, mis on seotud pimedusega («öö», «pimedus,» jms). Need leiud annavad uue lähenemise sellele, kuidas meie aju keelt töötleb.

Hollandi Groningeni ülikooli teadlased tegid 14. juulil avaldatud uuringus teatavaks, et pupillide suurus ei sõltu ainult silmadega nähtud esemete eredusest, vaid ka valgusega seotud sõnade kohtamisega tekstis või kõnes. Nad pakuvad välja, et aju loob automaatselt loetud või kuuldud sõnadest pilte – näiteks sõna «päike» kohta võidakse ette kujutada eredat palli taevas. Arvatakse, et pupillid lähevadki väiksemaks seetõttu, et see pilt ajus tekitab tunde nagu näeksime päikest oma silme ees.

Uurijad soovivad nüüd teada, kas need mõttelised pildid on olulised, et mõista sõnade tähendust või vastupidiselt, lihtsalt juhuslikud keele töötlemise tagajärjed ajus, mida võib võrrelda refleksidega kuuldud või loetud sõnadele. Seega ei ole oluline tähendus, vaid meie automaatne reaktsioon eredale valgusele. Selleks, et nendele küsimustele vastata, soovivad teadlased keelenäitajaid muuta ja testida oma hüpoteesi näiteks teistes keeltes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles