GRAAFIK: vaata, milline alkoholitarvitaja oled

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor naine rannas alkoholipudeliga.
Noor naine rannas alkoholipudeliga. Foto: panthermedia.net / Craig Robinson

Uuri, mis tüüpi alkoholitarbija oled ise või mis suhtes sellega on su lähedane. Kas seltskonna ärgitusel sai klaasikesest pudel?

Jaanipäeval, pikimal päeval ja pikal nädalavahetusel, tarbivad ka muidu mõõdukad alkoholitarvitajad üle oma tavapäraste piiride. Seltskonna ärgitamisel võib võtta plaanitud klaasikesest saada pudel.

Jaanipäev on eestlastele justkui hoogjoomine ehk purjutamise tähtpäev. Nendel päevadel on tavaline nähtus ka seltskondlik jooma ärgitamine.

Tervise Arengu Instituudi eksperdi Jane Alopi sõnul jagunevad alkoholitarvitajad nelja rühma.

Alkoholitarbija tüübid.
Alkoholitarbija tüübid. Foto: Illustraator: Mirjam Laater/Postimees

«Liigtarvitajad on enamasti igati funktsioneerivad ja kenad inimesed, kelle liigne alkoholi tarvitamine ei paista koheselt välja. Nende riskitarvitajate puhul ei ole alkohol veel jõudnud nähtavalt tervist kahjustada, kuid samamoodi jätkates on risk selleks väga suur. Nad võivad olla märganud väiksemaid muutusi enesetundes või välimuses, kuid ei pruugi neid siiski alkoholi tarvitamisega seostada,» selgitas Alop.

Tihtipeale inimesed ise ei teadvusta, millised alkoholitarbijad nad on ning millised riskid sellega kaasnevad. Testi, milline alkoholitarbija oled

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles