Linnuvaatlus aitab tervist parandada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nähtud linnu liik inimese heaolu ei mõjutanud.
Nähtud linnu liik inimese heaolu ei mõjutanud. Foto: PantherMedia / Scanpix / Rafael Angel Irusta Machin

Aknast lindude vaatamine aitab vähendada ärevust ja masendust, leiti Inglismaa teadlaste värskest uuringust.

Teadlaste sõnul tuleb lindude, põõsaste ja puude vaatamine vaimsele tervisele kasuks isegi siis, kui inimene ei ole maal, kirjutab telegraph.co.uk.

Inglismaal asuva Exeteri ülikooli uurimuses osales 270 inimest Inglismaalt Bedfordist, Lutonist ja Milton Keynest. Osalejate depressiooni-, ärevuse- ja stressitase sõltus sellest, kui palju linde nad pärastlõunasel linnuvaatlusel märkasid. Samas ei olnud neile aspektidele mõju näiteks sellel, mis linnuliike vaatlejad nägid.

See uuring näitab, et mõni looduse osa mängib rolli inimese vaimse heaolu puhul, rääkis Exeter ülikooli teadlane, dr Daniel Cox, kes seda uuringut juhtis. Samuti selgus uuringust, et osalejad, kes veetsid õues harjumuspärasest vähem aega, olid enda sõnul ärevamad ja tundsid end depressiivsemana.

Positiivne seos lindude, põõsaste ja puude vaatamise ning parema vaimse tervise vahel jäi kehtima ka siis, kui kontrolliti sotsiaal-demograafilisi tegureid, näiteks leibkonna sissetulekut või osalejate vanust.

Dr Cox lisas, et kodu ümbritsev loodus ja seal elavad linnud võivad olla hea võimalus ennetada inimeste terviseprobleeme. Need võivad aidata muuta ka linnad tervislikumaks ja õnnelikumaks kohaks, kus elada.

Varasemad uuringud on toonud välja, et inimesed tunnevad end lõõgastunumalt ja neil on tunne, justkui nad oleksid loodusega rohkem ühenduses, kui nad vaatavad linde ja puid.

Uuring avaldati ajakirjas Bioscience.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles