Edasi lükatud keisrilõige sai Rootsi beebile saatuslikuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: PantherMedia / Scanpix / Leung Cho Pan

Kesk-Rootsis Västeråsis asuvas haiglas suri beebi, sest meditsiinitöötajad ootasid liialt kaua erakorralise keisrilõike tegemisega, leidis Rootsi tervise- ja sotsiaalhoolekande inspektsioon.

Ämmaemand avastas naisele kardiotokograafia uuringut tehes anomaaliad, kirjutab Local. Selle uuringuga mõõdetakse lapse südamelööke. Arst aga arvas, et lapsed südamelöögid on normaalsed ja tahtis oodata, vahendas Rootsi raadio.

Hiljem, kui beebi pulss järsult langes, helistas ämmaemand uuesti arstile. Pärast seda ei kuulnud arst enam lapse südame tuksumist ja naisele tehti keisrilõige, kuid last ei õnnestunud siiski päästa.

Rootsi tervise- ja sotsiaalhoolekandeinspektsioon kritiseerib nüüd piirkondlikku tervishoiuametit. Kriitikas tuuakse välja, et keisrilõige tehti naisele liiga hilja ja esimesi kardiotokograafia uuringu tulemusi tõlgendati valesti.

Veel lisab inspektsioon, et sünnitus oleks pidanud olema liigitatud kõrge riskiga sünnituseks, sest lapse sünnitähtaeg oli möödas, laps ei kasvanud enam ning jälgi mekooniumist (esmasest roest) leiti looteveest.

Üldiselt tegelevad Rootsis sünnituste vastuvõtmisega ämmaemandad ja arstid kutsutakse tavaliselt vaid siis, kui esineb komplikatsioone. Vastsündinute suremus Rootsis on üks madalamaid Euroopas – 1,7 surma esimese 27 elupäeva jooksul ja 3,7 surnult sündinut tuhande vastsündinu kohta 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles